Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Beszámoló az EuroSun 2016 konferenciáról

2016-12-21

A Nemzetközi Napenergia Társaság (International Solar Energy Society – ISES) kétévente rendezi meg a Napenergiás Világkongresszusát (SWC). A köztes években az Európai tagozat (ISES-Europe) szervez napenergiás konferenciát, amelynek 2016. évi eseményei 2016. október 11-14. között zajlottak Palma de Mallorcán (Spanyolországban).

Az EuroSun 2016 Konferencia keretében a szakmai-tudományos tanácskozás mellett számos egyéb fórum keretében kerültek megtárgyalásra azok a helyi, nemzeti és nemzetközi szintű energiapolitikai kérdések, amelyek a megújuló energiaforrások helyzetét elemezték. Közülük is kiemelhetők az európai napenergiás kutatási és innovációs projektekről valamint a jelenlegi európai napenergiás piaci helyzetről szóló vitaülések.

Az EuroSun Konferencián az előzetes várakozásoknak megfelelően a regisztrált résztvevők száma meghaladta a 300 főt. Az európai országokon kívül számos, más kontinensről jött résztvevő is jelen volt. A rendezvényen 135 plenáris- és szekció-, valamint 123 poszter-előadás hangzott el a szoláris energetikai technológiák minden területéről. A technikai szekciók mellett több munkaértekezlet illetve szakmai kirándulás megszervezésre is sor került. 

A konferencia fő technikai szekciói a következők voltak:
1.   Szoláris építészet
2.   Technológiai folyamatok napenergiás hőenergia ellátása
3.   Termikus tárolás
4.   Használati melegvíz készítés, fűtés és hűtés
5.   Távfűtés és nagyméretű hűtési rendszerek
6.   Teszt és hitelesítés
7.   Napkollektorok
8.   Fotovillamos és fotovillamos-termikus rendszerek
9.   Szoláris energiaforrások és meteorológia
10. Oktatás
11. Megújuló energetikai stratégiák és politikák

A Konferencián elhangzott előadások teljes anyagát tartalmazó kiadvány (Proceedings)  – a szerkesztési munkák befejezése után – előreláthatóan 2017 elején elektronikus formában elérhető lesz az ISES honlapján (www.ises.org).

Az EuroSun 2016 Konferencia általánosságban leszűrhető fontos tapasztalata, hogy mind nemzetközi, mind pedig az egyes országok szintjén továbbra is igen jelentős szerepet szánnak a napenergiás technológiák további elterjesztésének. A hagyományos fototermikus témakörökön (szoláris hűtés, fűtés, melegvíz készítés) túlmenően kiemelt hangsúlyt kapott a fotovillamos rendszerek, és különösen az új típusú alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata (pl. organikus napelemek).

Az ISES-Europe 2016. évi közgyűlésére az EuroSun Konferencia alatt, 2016. október 12.-én került sor. Az ISES-Europe tervei között továbbra is kiemelten szerepelnek a következő feladatok:
• a Nap Napja (SunDay) programok megszervezése és lebonyolítása,
• az EuroSun konferenciák szervezésének folytatása,
• projekt pályázatok előkészítése és lebonyolítása.

Az ISES-Europe szervezni és támogatni fogja a nemzeti tagozatok részvételét az új Európai Uniós programokban és projektekben. Erősíteni kívánja a kapcsolatait más megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakmai, társadalmi szervezetekkel is.

Véglegesítésre került, hogy az EuroSun 2018 Szoláris Konferenciát Svájcban rendezik meg. A Nemzetközi Napenergia Társaság 2017. évi Napenergiás Kongresszusának (SWC 2017) helyszíne: Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek, időpontja pedig 2017. október 29 – november 2.

A további információk elérhetősége: www.swc2017.org.

Farkas István, a Magyar Napenergia Társaság elnöke

 

A teljes híranyag lapunk 2016/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.