Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Hóesésben is sikeres XII. Pollack Expo

2018-03-29

2018. március 1-2-án immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Pollack Expo szakkiállítást és konferenciát. A rendezvénynek ebben az évben a „Földön, vízen, levegőben” címet adták a szervezők. Az idén is sikerrel zárult rendezvény most is megmutatta, hogy nagy igény van erre a széles műszaki palettát felvonultató szakkiállításra a régióban. Ezúttal is több mint 100 építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi cég mutatta be újdonságait vagy a szakmai előadások keretében számolt be a fejlesztéseiről.

A konferencia épületgépész szempontból két kiemelkedő témája a BIM, az Épületinformációs Modellezés és a hatékony vízellátás volt.

A konferencia plenáris ülésén a köszöntések után magyarországi esettanulmányok segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők a BIM-mel, vagyis az Épületinformációs modellel. Az előadásból kiderült, hogy egy jól felépített BIM modell végigkíséri az épület teljes életútját a vázlattervtől a kivitelezési szakaszon át, az épületüzemeltetésen keresztül egészen a bontásig. Alkalmazásával elkerülhetők a kivitelezési improvizációk, a helyszínen táblagépen vagy laptopon felvehetők és térben forgathatók a felvett metszetek.

Délután a rendezvény másik, nagy érdeklődéssel várt kísérő programja, a II. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia került sorra, ahol az előadók a vízfelhasználás költség-, energia- és vízhatékonyságának kérdéseit vizsgálták. Szó volt a biztonsági kockázatot jelentő szennyezőkről, kiemelten a régi szerelések esetében a vízbe kerülő ólomról és a Legionella baktériumok eltávolításáról. Egy másik érdekes téma a geotermikus energia hasznosítása volt, amellyel kapcsolatos vizsgálatokról a Pozsonyi Műszaki Egyetem oktatói számoltak be.

 

További részletek lapunk 2018/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.