Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Építők Napja 2018

2018-06-29

A Vasas Szakszervezet Székház impozáns dísztermében, az Építők Napja központi ünnepségének hagyományos színhelyén került sor június 8.-án az építők köszöntésére. Az építőiparban dolgozókat a kormányzat, a szakmai és tudományos szervezetek képviselői, a mérnöki kamara és a szakszervezet tisztségviselői köszöntötték.

A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepi megemlékezéseken miniszteri elismeréseket és a szakmai szervezetek által alapított díjakat is átadtak.

Az ünnepi rendezvény nemzeti énekünk, a Himnusz elhangzása után Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke köszöntőjével kezdődött meg.

 

A kamarai elnök emlékeztetett arra, hogy június első vasárnapja évtizedek óta az építők ünnepe. Köszöntötte a kormányzat megjelent képviselőit, a szervező társszervezetek képviselőit és az építők társadalmát. Ez a nap jeles ünnep az építésben, építésügyben dolgozók számára, amikor az egész ország köszönti az építőket, akiknek áldozatos szellemi és kétkezi munkájától függ épített környezetünk minősége. Az építés egy olyan folyamatos tevékenység, amely évszázadok egymásra halmozódó tapasztalatait foglalja magában és fejleszti minden időben a kor igényeinek megfelelően, és próbálja a teljességet előállítani.

Sajnálattal emlékezett arra, hogy az építőipari termelés értéke 2006 óta folyamatosan csökken, kivéve a 2013-tól 2015-ig tartó időszakot. 2016-ban a termelési érték 18,8%-kal csökkent az előző évhez képest. Nem szabad elfelejtenünk, hogy 2016-ban a megelőző évhez képest 48%-kal kisebb rendelésállománnyal indult, ami az éves teljesítményben is megmutatkozott. A KSH legfrissebb adatai szerint 2017. évben az építőipari termelés volumene 29,6%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten, a GDP volumene pedig a nyers adatok szerint az előző évhez képest 4,0%-kal emelkedett, amihez az építőipar 1,0 százalékponttal járult hozzá. Ugyanakkor 2017-ben a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1%-kal. Ez biztató érték a jövőre nézve is.

 

További részletek lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.