Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Örvényoszlop a 150 éves Fővárosi Vízművek ajándékaként – Interaktív utcai installáció a Deák téren

2018-09-25

A Fővárosi Vízművek a Főváros egyik szimbolikus pontját, az egyik legkedveltebb találkozó helyet, a Deák teret választotta helyszínül a Társaság 150 éves jubileumának emléket állító installációhoz.

Az örvényoszlop létesítőinek reményei szerint hamarosan maga az alkotás is a város egyik újabb találkozási pontjává válik, amihez minden adott. A város egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb terén felállított acél-plexiüveg alkotáson található hajtókarral bárki mozgásba hozhatja az oszlop felső plexiüveg tartályát kitöltő víztömeget, látványos és – a zárt rendszernek hála – tartós örvényt állítva ezzel elő. Külföldi tapasztalatok alapján egy ilyen, formavilágában és anyaghasználatában is a legkevesebb anyagfelhasználásra törekvő utcai installáció sikeresen vonz be és szórakoztat minden generációt a legkisebbektől a legnagyobbakig. A saját erővel előidézhető áramlás, örvény és kavitáció pedig az iskoláskorú gyermekekben ébresztheti fel az érdeklődést a természettudományok iránt. Eközben ráirányítja a figyelmet a víz fontosságára, emlékeztetve arra a gazdagságra, amit Fővárosunk számára a tiszta ivóvíz jelent. Az egyszerűségében elegáns installációhoz illeszkedő grafika a Fővárosi Vízművek 150 éves jubileumi logójából, Budapest emblémájából és a 2018-as évszámból áll.

 

További részletek lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.