Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Jubileumi ünnepség

2019-03-29

A Magyar Mérnöki Kamara március 8-án jubileumi ünnepséget rendezett a fővárosi Duna Palota színháztermében abból az alkalomból, hogy 95 éve, 1924. március 8-án alakult meg az országos hatáskörű Budapesti Mérnöki Kamara, majd 80 éve, 1939 tavaszán kezdődött meg a kamara Szalay utca 4. szám alatti székházának építése és 30 éve, 1989. március 9-én alakult meg az egyesületi jogállású Mérnöki Kamara.

A rendezvényen jelen volt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár (Miniszterelnökség), Nagy Ádám főosztályvezető (ITM) és Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A Duna Szimfonikus Kamarazenekar megnyitója után Nagy Gyula, az MMK elnöke mondott rövid köszöntőt. Kiemelte, hogy 95 évvel ezelőtt, a kiegyezést követő években megvalósult gazdasági növekedés után egy gazdaságilag és politikailag nehéz helyzetben lévő országban kellett meghatározó szerepet vállalniuk a mérnököknek. Az 1923. évi LVII. Törvény szabályozta a mérnöki tevékenységeket és kimondta: „önálló mérnöki tevékenységet csak az folytathat, akit a kamara tagjai sorába felvett”. A Budapesti Mérnöki Kamara 1924. március 8-12. között tartott alakuló ülésén Zielinski Szilárdot választották elnöknek.

80 évvel ezelőtt, 1939-ben a kamarai tagság összefogása eredményeként, adományaikból épülhetett meg a kamara székháza. Az építkezés jó példája a szervezet érdekében hozott áldozatoknak. Az épület korát megelőző műszaki színvonalon készült el, példát mutatva a mérnöki innovációról. A mérnöki kamara azonban mindössze hat évig használhatta lipótvárosi székházát, hiszen 1945-ben Szálasi Ferenc nyilas miniszterelnök rendeletére a szervezetet megszüntették. 

Harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltozás idején megkezdődött társadalmi és politikai átalakulás hatására 1989-ben elfogadott egyesülési törvény tette újra lehetővé, hogy az értelmiségi hivatások érdekvédelmi szervezetei egyesületi formában megalakulhassanak – húzta alá beszédében Nagy Gyula.

 

További részletek lapunk 2019/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.