Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Soha többé rossz levegő az osztálytermekben

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Az európai és hazai rendeleteknek megfelelően a tervezők és üzemeltetők is az épületek – legyen az új építésű vagy meglévő – energetikai optimalizációját szorgalmazzák. A járatos energiatakarékossági intézkedések az épület külső burkára koncentrálódnak. Az iskolaépületek különlegessége, hogy nem csupán az energiatakarékosság a fő szempont, hanem sokkal inkább a helyiségek levegőjének higiéniája. Az a tény, hogy a helyiség levegőminősége kihat a gyermekek tanulására – bár több tudományos kísérlet igazolta – általánosságban kimarad, a tervezéskor feledésbe merül.

Már a 19. században Max von Pettenkofer felismerte a levegő higiéniájának fontosságát. Innen ered a „Pettenkofer-szám”, ami 1000 ppm-ben vagy 0,1 térfogatszázalékban adja meg a helyiséglevegő higiénés CO2-tartalmának maximumát. Mérési eredmények azt mutatják, hogy az iskolákban gépi szellőztetés nélkül az órák alatt folyamatosan átlépik ezt a határértéket. Többször is előfordult, hogy 7 – 8000 ppm CO2-koncentrációt is mértek a tanórák alatt. Összehasonlításképpen: a munkahelyen a megengedett egészségügyi határérték 5000 ppm, az amerikai határérték iskolákban 1000 ppm, a német tartományi előírás maximum 1500 ppm. A külső levegő körülbelül 400 ppm CO2-t tartalmaz.

Mérések alapján az osztálytermekben szellőztetés nélkül a Pettenkofer-számnak megfelelő értéket már az első 10 perc után meghaladjuk és 20 perc után már több mint 1500 ppm mérhető. Ha 1000 fölé emelkedik a CO2-érték, akkor jelentősen csökken a koncentráció, a felfogó és tanuló képesség, még magasabb koncentrációnál fáradság, fejfájás, rosszullét következik be. A helyiség levegőjének a CO2-tartalma arányos, más, olyan gázkomponensek mennyiségével és kémiai kötésekkel, amelyek szintén a kellemes közérzetet befolyásolják. A CO2-tartalom tehát nagyon jó indikátor a levegőminőség mérésére.

A megfelelő légcsere az ablaknyitásos szellőztetéssel nem biztosítható, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ha elő is van írva, akkor is elhanyagolják, elfelejtik. A megfelelő határértékek betartásához állandóan bukóra nyitott ablakra, vagy 15-20 percenkénti átszellőztetésre lenne szükség.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!