Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dr. Magyar Zoltán PhD - Ambrus Csaba

Sugárzási hőmérséklet aszimmetria vizsgálata termikus műemberrel

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Ambrus Csaba


Pécsi Tudományegyetem, PMMK, Épületgépészeti Tanszék

A termikus környezet függ a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától, sebességétől, a környező felületek átlagos sugárzási hőmérsékletétől, továbbá az adott környezetben tartózkodó ember tevékenységétől és ruházatától. A hőkomfort indexek, mint a várható hőérzeti érték (Predicted Mean Vote, PMV) [1], a belső környezettel elégedetlenek százalékos aránya (Predicted Percentage of Dissatisfied, PPD) [1] az egész test hőegyensúlyán alapulnak. Ezek az indexek nem egységes termikus feltételek esetén (pl. környező felületek különböző hőmérséklete) pontatlanok vagy nem alkalmazhatók.

Előfordulhat, hogy a vizsgált tér összességében kielégíti a komfort szempontjából elvárt követelményeket,mégis az adott tér bizonyos pontjain helyi diszkomfort problémák lépnek fel. Aleggyakoribb diszkomfort tényezők a huzathatás, a vertikális hőmérséklet különbség, a hideg ésmeleg padlók hőmérséklete, valamint a sugárzási hőmérséklet aszimmetria [2].

A termikus műember alkalmazásával egy olyan modellt állíthatunk fel, amely alkalmas a különböző diszkomfort tényezők vizsgálatára. A továbbiakban először a termikus műember alkalmazhatóságát mutatjuk be a hőkomfort vizsgálatokra, majd a sugárzási hőmérsékleti aszimmetria közül a hideg fal/ablak és a meleg mennyezet együttes hatására vonatkozó méréseket ismertetjük.

A méréseket a Pécsi Tudományegyetem Épületgépészeti Tanszékének laboratóriumában végeztük. A termikus műember az 1980-as években az Építéstudományi Intézetben készült, jelenleg a BME tulajdonában van. A műemberhez a Pécsi Tudományegyetemen új adatgyűjtő berendezés és méréskiértékelő szoftver készült. A termikusműember és a PTE Épületgépészeti Tanszékének laboratóriuma a Magyar Épületgépészet 2010/11. számában [3] részletesen ismertetésre került.

A termikus műember alkalmazhatósága hőkomfort mérésekhez

Termovíziós felvételek igazolják, hogy a termikus műember alkalmazható az élő alanyok helyett a hőkomfort vizsgálatokhoz. Az alkalmazásnem csak az egész emberre, hanem az ember egyes testrészeinek a termikus leképezésére is érvényes. A 1. ábra középen mutatja a termikus műembert az élő alanyok között. A termovíziós felvétel nem a felületi hőmérsékletek abszolút értékeinek meghatározására, hanem a felületi hőmérsékletek különbözőségére ad információt.

1. ábra. A műember és az élő alanyok termovíziós felvétele

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!