Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dr. Magyar Zoltán PhD - Ambrus Csaba

Sugárzási hőmérséklet aszimmetria vizsgálata termikus műemberrel

Dr. Magyar Zoltán PhD

tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Ambrus Csaba


Pécsi Tudományegyetem, PMMK, Épületgépészeti Tanszék

A termikus környezet függ a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától, sebességétől, a környező felületek átlagos sugárzási hőmérsékletétől, továbbá az adott környezetben tartózkodó ember tevékenységétől és ruházatától. A hőkomfort indexek, mint a várható hőérzeti érték (Predicted Mean Vote, PMV) [1], a belső környezettel elégedetlenek százalékos aránya (Predicted Percentage of Dissatisfied, PPD) [1] az egész test hőegyensúlyán alapulnak. Ezek az indexek nem egységes termikus feltételek esetén (pl. környező felületek különböző hőmérséklete) pontatlanok vagy nem alkalmazhatók.

Előfordulhat, hogy a vizsgált tér összességében kielégíti a komfort szempontjából elvárt követelményeket,mégis az adott tér bizonyos pontjain helyi diszkomfort problémák lépnek fel. Aleggyakoribb diszkomfort tényezők a huzathatás, a vertikális hőmérséklet különbség, a hideg ésmeleg padlók hőmérséklete, valamint a sugárzási hőmérséklet aszimmetria [2].

A termikus műember alkalmazásával egy olyan modellt állíthatunk fel, amely alkalmas a különböző diszkomfort tényezők vizsgálatára. A továbbiakban először a termikus műember alkalmazhatóságát mutatjuk be a hőkomfort vizsgálatokra, majd a sugárzási hőmérsékleti aszimmetria közül a hideg fal/ablak és a meleg mennyezet együttes hatására vonatkozó méréseket ismertetjük.

A méréseket a Pécsi Tudományegyetem Épületgépészeti Tanszékének laboratóriumában végeztük. A termikus műember az 1980-as években az Építéstudományi Intézetben készült, jelenleg a BME tulajdonában van. A műemberhez a Pécsi Tudományegyetemen új adatgyűjtő berendezés és méréskiértékelő szoftver készült. A termikusműember és a PTE Épületgépészeti Tanszékének laboratóriuma a Magyar Épületgépészet 2010/11. számában [3] részletesen ismertetésre került.

A termikus műember alkalmazhatósága hőkomfort mérésekhez

Termovíziós felvételek igazolják, hogy a termikus műember alkalmazható az élő alanyok helyett a hőkomfort vizsgálatokhoz. Az alkalmazásnem csak az egész emberre, hanem az ember egyes testrészeinek a termikus leképezésére is érvényes. A 1. ábra középen mutatja a termikus műembert az élő alanyok között. A termovíziós felvétel nem a felületi hőmérsékletek abszolút értékeinek meghatározására, hanem a felületi hőmérsékletek különbözőségére ad információt.

1. ábra. A műember és az élő alanyok termovíziós felvétele

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!