Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Krémer Péter

Fűtéskorszerűsített panelépületek fűtési energiafogyasztása és költségosztása

Krémer Péter

okl. villamosmérnök

Sikeres ÖKO-pályázat után, 2010 nyarán sor került az Őrmezői Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezethez (Budapest, XI. kerület, honlap: http://igmandi.fw.hu ) tartozó nyolc, mintegy 30 évvel ezelőtt épült, négyemeletes panelépület fűtésének korszerűsítésére. Az egyes fűtési felszállókat strangszabályozóval látták el, a radiátorokra termosztatikus radiátorszelepeket és rádiófrekvenciásan távleolvasható költségosztókat szereltek fel.

A fogyasztásarányos szétosztásra való áttérés bevezetéseként, a költségosztássalmegbízott Calorsys Kft. a 2010. október-decemberi időszakra próbaelszámolást készített, amelyben minden lakásra kiszámították, mennyit kellett volna fizetni a fűtésért fogyasztásarányos szétosztás esetén. Itt azonnal felmerült a légköbméter – fogyasztás arány meghatározásának kérdése, és a fűtés szempontjából előnytelen fekvésű lakások korrekciójának nagysága, amiben a lakóközösségnek kellett volna döntést hoznia. Megalapozottan dönteni csak arról lehet, amit ismerünk, itt pedig az egyes épületek, lakástípusok fűtési energiaszükségletéről, hőtechnikai viselkedéséről szinte semmit sem tudtunk.

Így fogalmazódott meg egy előzetes felmérési, illetve számszerű elemzési igény az egyes épületek fűtési energiafelhasználásáról, a fűtés szempontjából előnyös és előnytelen fekvésű lakástípusok fűtési energiaszükségletéről, a felosztási arány és a fekvési korrekciók hődíjra gyakorolt hatásáról.

A továbbiakban a rendelkezésre álló, 2010. 10-12. havi, 3 hónapos időszakra kapott eredmények bemutatására és rövid értékelésére kerül sor.

„Munkaeszközként” egy olyan Excel táblázat szolgált, amelyben minden épület valamennyi lakásának összes radiátorához rendelhető faktorizált vonalegység rögzítésre került, a helyiségek fekvése szerinti (földszint, 4. emelet, északi fal, két külső fal) korrekciókkal paraméterezve.

A légtérfogat – fogyasztás költségarányt és a korrekciókat „kívülről” változtatva, így különféle hatásvizsgálatokat lehet végezni (Például: mekkora lesz az egyes lakástípusok fajlagos hődíja közötti eltérés különféle költségarányok és korrekciók esetén?)

Az időközben megjelent 104/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet tételesen meghatározza az alkalmazható korrekciók nagyságát, ezáltal elejét veszi a lakók közötti esetleges vitáknak, nézeteltéréseknek.

Az elemzéshez szükséges fogyasztásarányos, faktorizált vonalegység adatokat a Calorsys Kft, míg az épületek hőközpontjainak fűtési energiafelhasználási adatait a Főtáv Zrt. biztosította, ezáltal lehetővé téve azÖKOfűtéskorszerűsítés első fűtési idény utáni számszerű értékelését is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!