Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Dr. Fülöp László PhD - Polics György

Épületek légtömörségének és természetes légcseréjének mérése

Dr. Fülöp László PhD

főiskolai tanár
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Polics György

tanársegéd
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Az Európai Unió IPA együttműködési program keretében a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszéke vezetésében, együttműködve az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Építőipari Karával, épületek illetve helyiségek légtömörség és természetes légcsere mérésére került sor több mérési metódust is alkalmazva, az eredmények összehasonlításával. A mérések helyileg a magyar-horvát közös határhoz közeli három megye településeinek terültére korlátozódtak. Ugyanígy Horvátországban is a határmenti területeken került sor mérésekre. Mindkét oldalon több mint 50 mérés készült.

A mérés előkészítéséről és elvi alapjairól a Magyar Épületgépészet ez évi 1-2. számában már beszámoltunk.

Épületek, helyiségek légtömörségének, mint egyre jobban hiányzó adatnak a mérése. Ez a mérés jelenleg is része a passzívház minősítés elérésének, a jövőben pedig minden új épület minősítését el kell végezni.

A természetes légcsere mérése különböző időjárási körülmények között. Erre a célra a nyomjelző gáz mérés felel meg a legjobban annak a követelménynek, hogy ne módosítsa a mért jellemzőt. Természetesen a külső hőmérséklet és a szélsebesség függvényében nagyon eltérő értékek adódnak, ezért minősítési célra nem alkalmas.

Az 50 Pa nyomáskülönbségen kapott légcsereszám viszonylag jól megismételhetően alkalmazható a légcsereszám meghatározására, de nem a valóságos légcserét mutatja. A kutatás keretében kapcsolatot keresünk az 50 Pa nyomáskülönbségen kapott légcsereszám és a jellemző légcsere között.

A légtömörséghez, légsebességhez, légminőséghez kapcsolódó komfortmérések.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!