Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Szarka Ágnes

Az életciklus költségelemzés szerepe hűtés- és klímatechnikai berendezéseknél

Szarka Ágnes

HVAC Service Sales Engineer, hallgató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöktovábbképző Intézet, Létesítménygazdálkodási szak

A hűtés- és klímatechnikai berendezések esetében a működési költségek szükséges rosszként szerepelnek a létesítménygazdálkodás felmerülő költségei között, tekintve, hogy az üzembiztos működéshez és a megfelelő komfort eléréséhez elengedhetetlenül szükségesek. Ennek ellenére nagyon kevesen mérik fel a teljes életciklus alatti költségcsökkentés lehetőségét, a létesítménygazdálkodók többsége rövid időtartamban gondolkozik, vagy kényszerül gondolkozni, annak ellenére, hogy a korszerű berendezések vélhető élettartama eléri a 10 – 15 évet.

A rövid távú tervezés legmeghatározóbb eszközei a különféle energiahatékonysági célú átalakítások, beruházások, amelyek rövid megtérülési idővel valóban eredményként szolgálhatnak. Azonban a hűtés- és klímatechnikai berendezések esetében sem elhanyagolható szempont a megfelelő és szakszerű karbantartás, amire áldozni kell, ezáltal növelhetjük a berendezésünk hasznos élettartamát.

Az életciklus költségelemzés (Life Cycle Cost Analysis – LCCA) olyan alapvető tervezési folyamat, amellyel meghatározhatók és feltételezhetők egy adott termék, vagy szolgáltatás kezdeti és jövőbeni költségei. A költségelemzés megvalósítható a tervezési folyamat bármelyik szintjén, továbbá hatékony eszköze a már elfogadott, megvalósult beruházás értékelésének. Az analízis eredetileg döntéstámogató eszköz volt, amellyel különbséget lehetett tenni termékek és szolgáltatások között a tervezési fázisban, azonban napjainkban egyre több területen felmerül lehetséges alternatívaként az üzemidő alatti döntések előkészítésében-meghozatalában.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!