Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 1-2. szám

Hozzászólások

A nyomólégüst paramétereinek hatása az állandó fordulatszámú szivattyúk üzemviszonyaira

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Horváth Gábor - Eördöghné Dr. Miklós Mária PhD

A nyomólégüst paramétereinek hatása az állandó fordulatszámú szivattyúk üzemviszonyaira

Horváth Gábor

üzemfenntartó gépészmérnök és épületgépész mérnök hallgató
PTE - Műszaki és Informatikai Kar

Eördöghné Dr. Miklós Mária PhD

egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Bevezetés

A modern frekvenciaváltós örvényszivattyúk jól tudnak illeszkedni az erősen ingadozó vízigényekhez, bár adott esetben fontolóra kell venni, hogy energiahatékonyság szempontjából mi az a terhelési határállapot, ahol a szakaszos üzem az alacsony fordulatszámú üzemmel szemben energia-megtakarítást eredményez (ld. Magyar Épületgépészet 2016/1-2. szám: Eördöghné – Szinyei: Fordulatszám-szabályozott nyomásfokozók üzemeltetésének optimalizálása).

Jelen cikk olyan már üzemelő rendszerekre vonatkozik, ahol nyomásfokozásra állandó fordulatszámú szivattyút alkalmazunk. A következőkben bemutatott mérések, diagramok célja, hogy következtetéseket vonjunk le a szivattyúk üzemidejéről, a szivattyú-élettartam szempontjából előnyös hidrofor tartály méretről, ugyanis tervezési fázisban felmerülhet a kérdés, hogy mekkora az a nyomólégüst méret, amely célszerű az állandó fordulatszámú szivattyúra nézve.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!