Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Lakatos Máté - Dr. Csáky Imre

Mérési lehetőségek a PASSOL Laboratóriumban

Lakatos Máté

egyetemi hallgató
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

Dr. Csáky Imre

egyetemi docens
Debreceni Egyetem Épületgépész és Létesítménymérnöki Tanszék

Kulcsszavak: PASSOL, hőtároló tömeg, nyári napok, operatív hőmérséklet, Saveris

 

Bevezetés

Napjainkban egyre jobban kezd elterjedni a közel nulla energiafelhasználású épületek tervezése, kivitelezése. Ma a hazánkban felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtést és a hűtést szolgálja. A megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány közel 70%-a nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. [1]

Ugyanakkor a nagy üvegezett felületű épületek egyre jobban elterjedté válnak. Ennek egyik fő oka a világos terek létrehozása, így barátságosabbá válnak a helyiség terei. A bent tartózkodók egy sokkal komfortosabb térben érezhetik magukat, kapcsolatot teremtve a külső térrel.

Az üvegezési arány számottevő mértékben befolyásolja a helyiség hőterhelését, ami az extrém meleg időjárási körülmények között nagymértékben befolyásolja a belső léghőmérséklet értékét. Ezért ennek ellenőrzésére a PASSOL laboratóriumban több kísérletet végeztünk.

Számos hazai és nemzetközi szakirodalmat tanulmányozva a közel nulla energiaigényű épületekről, a határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjéről, az üvegezési arány hatásáról az operatív hőmérsékletre, a belső komfort és a különböző rendszerek összehasonlításáról, arra a következetésre jutottunk, hogy elsődlegesen elemezzük a hőtároló tömeg hatását a napi belső léghőmérséklet ingadozásárára a PASSOL laboratóriumban nyári napokon, a hűtési energiaigény csökkentése érdekében. [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!