Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Nagykonyhai elszívók

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Nagykonyhai főzési, sütési, grillezési, illetve egyéb műveletek során rendkívül nagy koncentrációjú szerves anyag kerül a levegőbe, ami veszélyes az üzemelést tekintve és akár ártalmas is lehet az ott dolgozókra. A konyhában alkalmazott technológiák a magas hőmérsékletű zsír, olaj, pára miatt fokozottan tűzveszélyesek, amit figyelembe kell venni az elszívó rendszerek tervezésekor. A technológiai veszélyek mellett a munkahelyi komfortot, rosszabb esetben a komplett vendéglátóhely megítélését rontja a szagvisszatorlódás, zsír és piszok látványa, vagy az indokolatlanul magas páratartalom.

Nagyon sok helyen futhatunk bele igen rossz konyhai körülményekbe a magyar vendéglátóiparban, amelyek okát beruházói, tervezői és kivitelezői szinten egyaránt érdemes vizsgálni.

A beruházók illetve üzemeltetők legtöbbször kényszerként élik meg a konyhai gépi szellőztetés szükségességét, így ahol lehet, próbálnak lefaragni a költségeiből. Ilyenkor készülnek a terv nélküli, vagy jobb esetben csak kényszerből alulméretezett rendszerek, roszszul kialakított, illetve elhelyezett elszívó ernyők, de sokszor a megfelelő mennyiségű frisslevegő utánpótlásról is megfeledkeznek.

Üzemeltetői oldalról, ha sikerült egy jó minőségű, rendesen megtervezett és igényesen kivitelezett konyhai elszívó rendszert telepíteni, nem dőlhetünk hátra kipipálva a feladatot, hiszen, ha elmarad a megfelelő időközönkénti karbantartás, rövid időn belül elpiszkolódik és akár tönkre is mehet a berendezés. Sajnos sok esetben az üzemeltető a zajt keltő és még áramot is fogyasztó rendszert csak végszükség esetén indítja be, de olyankor már általában késő.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!