Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Ádám Béla

Európai Hőszivattyús Monitoring Programok

Ádám Béla

elnök
MAHŐSZ

Európában a hőszivattyúzás, a fejlődésnek extenzív, gyors piaci növekedést eredményező szakaszából az intenzív, minőségi fejlesztési szakaszba lép át napjainkban. Ennek érzékelhető jelét mutatta a Prágában rendezett Nemzetközi Hőszivattyús Konferencia. A jelenlegi Európai Hőszivattyús Szövetség (EHPA) statisztikai adatai a közismert 10 vezető ország kiemelkedő teljesítményét mutatják.

A jövőbeni továbbfejlődés útját az EHPA a kisebb teljesítményű országokra kiterjesztett minősítési és képzési programokban és olyan „Monitoring Programokban” látja, melyek különböző országok eddigi kiemelkedő referencia értékű hőszivattyús projektjeit mutatja be és e mellett foglalkoznak kutatási monitoring programokkal is.Akövetkezőkben 3 különböző programot mutatok be.

1. SEPEMO (Seasonal Performance factor and Monitoring for heat pump systems in the building sector) az Intelligent Energy Europe támogatásával, 2009. 06. – 2012. 05.

A Program célja, az európai valós terepi SPF mérési metódus kifejlesztése. Ebben benne van az európai hiteles hőszivattyú COP teszt elvégzése, független intézetekben, valamint integrálják az adott ország épület energetikai szabályozását és a helyi klimatikus adottságokat. A program különös figyelmet fordít az összes primer hőforrású hőszivattyú (levegő, földhő, víz) családi házakba ajánlott termékeire.

A program keretében végzett fő feladatok:

  • A múltbeli és jelenlegi „terepi” mérési adatok összegyűjtése.
  • Mérési technológia fejlesztése a „terepi” SPF mérésekhez.
  • AZ SPF számítási gyakorlat standardizálása.
  • Kiadvány készítése az összes hőszivattyú fajtához és az összes primer hőforrás kivitelezéshez.
  • Általános információs bázis létesítése.

A program deklarált célja, hogy hozzájáruljon az EU vállalt energia megtakarításhoz és aCO2 kibocsátás csökkentéséhez.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!