Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Aranyosi Miklós

Melegvíz-készítés beépített tárolós, illetve külső tárolóval szerelt gázkészülékek esetén

Aranyosi Miklós


Bosch Termotechnika

Gázkészülékekkel többféle módon készíthetünk melegvizet. A melegvíz-készítési módok között az egyik leggyakoribb, még ma is közkedvelt mód az átfolyós melegvíz-készítés. Kedvező ára és kis mérete tette népszerűvé. Az átfolyós melegvíz-készítés az egyidejű használati szokásokat nem viseli el, használata során jelentős melegvíz-komfort csökkenés tapasztalható. A komfort növelésére születtek meg a hőközponti elrendezések, ahol a tárolóméret már széles határok között volt változtatható. Az ilyen elrendezések jelentős komfortnövekedése jelentős méretbeli változásokat is hozott.

A magyar piacon a 2000-es évek elején jelentek meg a beépített tárolós fali kazánok. Ez az akkori választékban kapható külső tárolós hőközpontokhoz képest páratlan kompaktságot eredményezett. Ez a kompaktság azóta sok hívet és sok bírálót szerzett a technológiának. Ezeket a pozitív és negatív gondolatokat némi tárgyilagossággal szeretném új megvilágításba helyezni.

Érvek a beépített tárolós kazánok mellett:

  • elektromos tárolókhoz képest gyorsabb és időbeni függetlenséget biztosít („éjszakai áram”);
  • egy átfolyós kombi készülékhez viszonyítva több melegvizet szolgáltatnak, és jobban elviselik az egyidejűséget;
  • egy új építésű ingatlan négyzetméterenkénti ára – persze kategóriától függően – 200 – 300 ezer Ft-ba is kerülhet. Több csapoló használata esetén célszerű tárolót alkalmazni. Ha a tároló a földön áll, kb. 1 m2 felületet foglal el, tehát a hőközpont árához nyugodtan hozzáadhatjuk a m2 árát is. Ezért egy beépített tárolós készülék olcsóbb, mint egy hagyományos hőközpont.

Ellenérvek a beépített tárolós kazánok esetén:

  • a tároló mérete nem változtatható (az előzetes igények pontos felmérésére van szükség);
  • szolár rendszer csatlakoztatásához előtéttárolóra van szükség, elveszik a kis helyigényből származó előny.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!