Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Branyiczki Csaba

Új technológiák a szennyvíz átemelésben

Branyiczki Csaba

épületgépész mérnök
Grundfos Hungária Kft.

Bizonyára valamennyi gyakorló épületgépész tervező, kivitelező találkozott már azzal a feladattal, amikor a közcsatorna folyási fenékszintje alatt összegyűlő szennyvizet, csurgalékvizet át kell emelni a közcsatornába. Ilyenkor többféle módon oldható meg a feladat, de közös mindegyikben, hogy valamiféle átemelő berendezés, szivattyú szükségeltetik hozzá. Ezek a berendezések épületen belül és épületen kívül is telepíthetők, figyelembe véve a helyi adottságokat, a beépítési lehetőségeket és a vonatkozó előírásokat is.

Az épületen belüli átemelők legegyszerűbb változatai a közvetlenül a WC mögé, mosdó, vagy zuhanytálca alá építhető kompakt kisátemelők, amelyek biztosítják egy kisebb vizesblokk szennyvizének átemelését. Amennyiben egyszerre több WC, mosdó, zuhanyzó szennyvizét kell a közcsatornába juttatni, érdemesebb egy megfelelő méretű puffer-térfogattal rendelkező kompakt átemelő telepet alkalmazni, vagy ha a helyi adottságok megkívánják, légtömör, szagmentes fedlappal ellátott beltéri átemelő aknával is megoldható a feladat.

Míg az előzőekben említett kompakt átemelő telepek tartalmazzák a gyűjtőtartályt, a berendezések kiépítettségétől függően a szennyvizek átemeléséhez szükséges 1-2 darab szivattyút és az ezek vezérlését, elektromos védelmét biztosító automatikát, addig egy-egy átemelő akna kialakítása sokkal összetettebb. A mértékadó szennyvízterhelés, a szükséges emelőmagasság ismeretében meghatározható az alkalmazandó szivattyútípus és az akna geometriai méretei, kialakítása, de külön kell gondoskodni a kiválasztott szivattyú, szivattyúk vezérléséről, teljes körű elektromos védelméről, a szükséges helyi- és távjelzésekről, egyszóval az akna komplett automatikájáról. Nagyon fontos – mind az átemelő telepek, mind a légtömör fedlappal épített aknák esetében – a megfelelő kialakítású kiszellőző vezeték kiépítése, amely hozzájárul a berendezések üzembiztos működéséhez, megakadályozva a vákuum kialakulásának lehetőségét. Természetesen nem csak szennyvizek összegyűjtése és átemelése oldható meg az előzőekben felsorolt berendezésekkel, hanem mindenféle szivárgó- és talajvizek, zsír- és olajfogók, zsompok vizeinek a megfelelő helyre történő eljuttatására is alkalmazhatók a korábban taglalt megoldások.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!