Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Gáti Tamás

EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszer

Gáti Tamás

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész mérnök, MBA
SCHAKO Kft.

A 2011-es ISH szakkiállításon mutatkozott be a SCHAKO EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszere. A korábbi, hasonló KOMES rendszer előnyeit megőriztük, azonban a vevői és üzemeltetői tapasztalatok alapján a rendszert továbbfejlesztettük.

Alapvető igény volt, hogy a rendszer nagy kiterjedésű, sok tűzvédelmi és egyéb elemet tartalmazó rendszert tudjon kezelni, valamint az, hogy az összes elterjedt épületfelügyeleti protokoll segítségével tudjon kommunikálni. További fontos szempont volt, hogy a rendszer kezeljen 24 V-os és 230 V-os eszközöket, akár vegyesen is.

Az EASYBUS rendszernél a BUS kábelre illesztő modulok segítségével ültethetők rá az egyes csappantyúk és szabályozó elemek. A rendszer ugyanazon a háromeres BUS kábelen keresztül képes a tápfeszültséget és a kommunikációs jeleket is eljuttatni az egyes rendszerelemekhez. A rendszerelemek illesztése a BUS kábelre gyorscsatlakozóval történik, amely segítségével akár utólag is gyorsan és biztonságosan tudunk elemeket a BUS kábelre ültetni.

Az olcsó és egyszerű kábelezés a rendszer kiépítésének a költségét is jelentősen csökkenti. A rendszer további előnye, hogy nincs szükség alközponti vezérlőkre, azaz a BUS kábelre közvetlenül illeszthetőek az egyes Easybus-elemek (max. 256 db), szintenkénti csoportosító és egyéb alközponti elemek közbeiktatása nélkül.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!