Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 9. szám

Hozzászólások

Épületek energiahatékonyságával foglalkozó CEN és ISO szabványok (ANGOL NYELVŰ)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Hogeling, Jaap

Épületek energiahatékonyságával foglalkozó CEN és ISO szabványok (ANGOL NYELVŰ)

Hogeling, Jaap

elnök
EPB Center, a CEN/TC371

Összefoglalás

Az épületek energetikai hatékonyságáról szóló európai irányelv átdolgozása megkívánja a témában érvényben lévő 52 CEN szabvány korszerűsítését. Ez a korszerűsítés 2012-ben kezdődött és az eredménye egy, az épületek energetikai hatékonyságával foglalkozó szabványsorozat lesz. A munkát a CEN TC 371 munkabizottság koordinálja és az elképzelések szerint előrelépést jelent az épületekre vonatkozó Európai Energia Kódex irányába. Az épületenergetikai szabványok új generációjával a cél minden részletre kiterjedő szabványok kidolgozása, a műszaki jelentések tájékoztatás jellegű szövegének és a szabványok előírásainak szétválasztása, mellékelt Excel-fájlokkal a számítási folyamat szemléltetése stb. Az épületenergetikai témájú szabványsorozat moduláris szerkezete kellően rugalmas lesz ahhoz, hogy figyelembe vegye a nemzeti vagy regionális eltéréseket.

Az összes épületenergetikai szabvány hivatalos szavazása 2016. november 3-án kezdődik. A szabványokat elfogadásuk után a nemzeti szabványosítási testületek várhatóan 2017 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

A cikk a REHVA Journal 2016/4 számában megjelent írás másodközlése.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!