Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Nyers Árpád - Dr. Garbai László

Hőszivattyúk kondenzátorában végbemenő gőzhűtés hőközlési tényezője

Dr. Nyers Árpád

PhD
PTE-MIK, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Dr. Garbai László

Prof. emeritus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság elnöke

Összefoglalás

A hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a kondenzátor. A kondenzátorban megy végbe a hűtőközeg cseppfolyósítása-kondenzációja, amely innen jut az adagolószelepbe, majd az elpárologtatóba. A kondenzátorban a kondenzáció mellett a kompresszorból kilépő túlhevített gőz hűtése is lejátszódik.

A gőzhűtés szükséges, de nem hasznos folyamat, mert ilyen módon a kondenzátorban átadott hőnek csak töredéke származik a gőzhűtésből, viszont nagy hőközlő felületet igényel. Ez a gőzhűtéses szakasz gőzoldali hőátadási tényezőjének nagyon alacsony értékével magyarázható. A szakirodalomban kevésbé tárgyalt témák közé tartozik, így kivizsgálásra szorul. Ennek érdekében méréseket végeztünk és a kapott eredmények alapján új hőközlési egyenletet állítottunk fel a kondenzátor gőzhűtéses szakaszára.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!