Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Benkő Gábor

Szellőztetés egy alumíniumöntödében – Ecseri Kft.

Benkő Gábor

okleveles gépészmérnök, épületgépész, műszaki értékesítési képviselő
ESSMANN Hungária Kft.

Bevezetés

Mintegy 130 öntöde található ma Magyarországon, több ezer embert foglalkoztatva. A hazai öntödei termelés több mint felét az alumíniumöntés teszi ki. Az öntödék mintegy harmada külföldi tulajdonban van, a kiemelkedők között azonban található jó néhány teljesen magyar tulajdonú, mondhatni „családi” vállalkozás is, ilyen például az Ecseri Kft. A minőség igen magas igény- és gyártási színvonalat követel meg, másként az ágazat nem tudná a termelése mintegy 80 százalékát exportálni. Tekintettel arra, hogy a termék minősége összefügg a gyártási környezettel, a megfelelő környezeti feltételekkel, ezért rendkívül fontos, hogy a belső levegő minőségére is figyelmet fordítsunk.

Cikkemben egy kivitelezés alatt álló nyomásos alumíniumöntöde természetes szellőztető rendszerét szeretném bemutatni, példát mutatva arra, hogy miként lehet nagy mennyiségű fejlődő technológiai hőt elvezetni, és hogyan lehet a bent dolgozó élő munkaerőnek, valamint a technológiának friss levegőt biztosítani.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!