Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Mennyezetfűtés és huzat együttes hatásának műszeres vizsgálata

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

András-Tövissi Balázs - Dr. habil Kajtár László PhD

Mennyezetfűtés és huzat együttes hatásának műszeres vizsgálata

András-Tövissi Balázs

doktorandusz
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

1. Bevezetés

A középületek a hazai épületállomány tekintélyes részét képezik és az utóbbi években az ilyen jellegű új épületek aránya számottevően megnőtt. Az új épületek esetében ugyanakkor előtérbe került a nagyobb üvegfelületek alkalmazása. Ezeknél nehezen egyeztethető a belső terek két alapkövetelménye: a hőkomfort és az energia-megtakarítás, mivel ezek eredő paraméterei ellenkező irányba mutatnak. E problémák megoldására vonatkozó kutatások az 1970-es években kerültek előtérbe és az utóbbi években ismét a fókuszba.

A komfortterek hőérzeti értékelésére kidolgozott módszer az emberek hőegyensúlyi alapegyenletén alapszik. Fanger professzor [4] és munkatársai ez alapján határozták meg a hőérzet értékelésére leginkább alkalmas PMV-PPD módszert, amelyet szabványok, különböző előírások is tartalmaznak (MSZ CR 1752 [1], MSZ EN 15251 [3], ISO 7730 [5]). Ez az egyetlen módszer, amely komplex módon, hat paramétert figyelembe véve határozza meg a hőkomfortot. Figyelembe veszi az ember tevékenységét és ruházatát, a körülvevő falak sugárzási hőmérsékletét, valamint a levegő hőmérsékletét, páratartalmát és sebességét.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!