Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Szabó Miklós

Zsíros szennyvizek előtisztítása

Szabó Miklós

gépészmérnök, épületgépészet üzletágvezető
Euro-Purator Kft.

A konyhai zsíros szennyvizek előtisztítása egyre fontosabb feladat. A zsírfogó és a zsírleválasztó kifejezések szinonimák, jelentéskülönbség nélkül használom őket.

A nem kellően zsírtalanított és iszaptalanított szennyvíz a csatorna házon belüli és kívüli szakaszait lerakódásokkal elszűkíti, eldugítja és a visszaduzzadó szennyvíz még elöntési károkat is okoz. Jól üzemeltetett zsírfogóval ezek a gondok elfogadható szintre csökkenthetők.

A zsírleválasztó név csak a zsírra utal, de az étolajat és minden olyan víztől eltérő fajsúlyú összetevőt leválaszt, ami a tartózkodási idő alatt a szennyvízből ki tud válni. A zsírleválasztók kizárólag a fizikai fajsúlykülönbség elvén működnek, a víznél könnyebb anyagok (zsír, étolaj) felúsznak, a víznél nehezebb anyagok (föld a zöldségekről, üvegszilánkok, egyéb, a víznél nehezebb hulladékok) a berendezés aljára leülepednek.

Automata zsírfogók

Kizárólag épületen belül használatosak, gépházban, pincében, kukatárolóban, göngyölegtárolóban lehet elhelyezni, ellenben konyhában és élelmiszerraktárban tilos!

2-25 l/s hidraulikai teljesítmény kategóriában léteznek. Garantálható a maradéktalan ürítés, nem kell kézi felkeverés, meregetés, nincs hulladék visszahagyás, szétfolyatás, csepegtetés.

Az automata zsírfogó berendezés előnye a kézi ürítésűvel szemben alapvetően az ürítéskor jelentkezik, mivel az gyorsabb, tisztább, kényelmesebb és a hibátlan munkavégzés kevésbé függ a műveletet végző személy munkafegyelmétől. Az alkalmazottak is szívesebben dolgoznak ezekkel az igényesebb típusokkal.

A helyesen kialakított, azonos névleges méretű, egyformán jól üzemeltetett automata és kézi zsírfogó között a leválasztás hatásfokában nincs különbség. Az ürítéskori komfortban, élőmunka függőségében az automata zsírfogó előnye óriási.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az igényes helyeken a kézi ürítésű berendezéseket idővel automatára cserélik.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!