Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Knauf Insulation Kft.

Tégy az egészségre káros zaj ellen!

Knauf Insulation Kft.


Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban emiatt az unió lakosságának 40%-a, a magyar lakosságnak pedig 25%-a, azaz mintegy 2,5 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó adatai szerint ugyanis a lakás- és irodatulajdonosok, sok esetben pedig a kivitelezők sem tudják, hogy miért kell szigetelni a hangot visszaverő belső falfelületeket vagy a térelválasztó falakat.

1 millió évet veszítünk el a zaj miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatai szerint csak Európában 1 millió egészséges életévet veszítünk el évente a zajártalom miatt bekövetkező stressz, alvászavarok, valamint az ezek nyomán kialakuló szív- és érrendszeri betegségek miatt. A szervezet ajánlása értelmében ezért otthonaink belső zajszintjének éjjel nem szabad meghaladnia a 30 dB-t, nappal a 40 dB-t ahhoz, hogy nyugodtan tudjunk pihenni, az iskolákban és a munkahelyeken pedig a 35 dB-t, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni, tanulni és dolgozni.

 

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

A Knauf Insulation szakembereinek mérései szerint a zajszint egy forgalmas út mellett lévő ház szobáiban elérheti a 40-50 dB-t, egy egyterű irodában az 50-60 dB-t, egy zajos osztályteremben a 60-70 dB-t, egy zsúfolt étteremben viszont akár a 70 dB-t is, amely szintek 1-2 órás kitettség után már figyelemzavart, stresszt és fáradságot váltanak ki. Mindemellett felmérések igazolják, hogy 50-55 dB hangszint felett az ingatlanok értéke decibelenként átlagosan 0,5%-kal csökken.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!