Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Chappon Miklós

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Betz-féle mikromanométer

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

Előző cikkeinkben már szóltunk a nyomásmérés szerepének fontosságáról a térfogatáram, illetve a tömegáram meghatározásának szempontjából. A márciusi lapszámban ismerhették meg az „U”-csöves, a ferdecsöves és a görbecsöves manométereket. Most egy különleges, precíziós mikromanométert mutatunk be.

A Betz-féle mikromanométerből 2 darabunk van, amelyeket a BME I. Épületgépészeti Tanszékétől, vagy mai nevén a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékétől kaptunk.

Albert Betz (1885-1968) 1919-ben fogalmazta meg először ennek a folyadékkal töltött manométernek a gondolatát. A folyadék általában víz vagy alkohol. A műszer lényege, hogy a folyadékszintek elmozdulását, azaz a nyomáskülönbséget egy üvegből készült úszóra függesztett üvegpálcán lévő skála mutatja. A lámpával megvilágított pálca képe matt üvegkijelzőn látható. Az optikai leolvasás teszi lehetővé a milliméter tizedének leolvasását, és így még a századrészek is becsülhetők.

A műszer elvét szemléletesen mutatja a mellékelt rajz.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!