Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Engel György

Energiahatékony szellőzés és egészséges belső levegőminőség – Megoldások az Aerecotól

Engel György

kereskedelmi vezető
AERECO Légtechnika Kft.

Minden építkezés, minden felújítás döntések sorozata. Az, hogy jók voltak-e a meghozott döntések, általában csak az épületet használatba vétele után derül ki. Így minden hibás döntés következményeit akár évtizedeken keresztül kell viselnie az épület tulajdonosának. A megfelelő szellőző rendszer kialakítása a szinte légtömör épületszerkezetek miatt elengedhetetlen, mégis ma még számos épületből kimarad ez a rendkívül fontos gépészeti rendszer.

Fontos leszögezni, hogy a mellékhelyiségekben elhelyezett egyfordulatú, villanykapcsolóról üzemeltetett elszívó ventilátorok a pillanatnyilag keletkező szagok, illetve pára lokális elvezetését hivatottak ellátni, a megfelelő légpótlás kialakítása mellett, azonban a komfort szellőzés kialakításához ennél többre van szükség.

Az Aereco számos olyan komplex szellőzőrendszerrel van jelen a piacon, amely tervezői oldalról könnyen méretezhető, egyszerűen tervezhető, kivitelezői oldalról kényelmesen szerelhető, felhasználói oldalról pedig egyrészt energiahatékony, másrészt folyamatosan kiváló levegőminőséget biztosít az épületben.

Társasházak és lakások igényvezérelt szellőzési megoldása

A többszintes társasházak legnagyobb részében központi szellőzőkürtők kerülnek kialakításra a mellékhelyiségekből elszívott szennyezett levegő elvezetésére. Ezt az építészeti megoldást kihasználva valósítható meg egy folyamatosan működő, de a pillanatnyi igények szerint változó intenzitású szellőzési rendszer kialakítása.

Az Aereco VTZ, VCZ típusú központi ventilátorai akár 6800 m3/h légszállításig méretezhetők. Fontos tulajdonság a max. 300 Pa nyomásérték, amely megfelelő garancia a hatékony működésre, illetve akár több kürtő közösített elszívására. A ventilátor EC motorja egyrészt energiatakarékos, másrészt a beépített nyomásérzékelő utasításai alapján fokozatmentesen szabályozható. A lakásokon belül az elszívási pontokon a hagyományos légszelep helyett BXC típusú légelvezető elemek építhetők be, amelyek a páraterhelés, vagy jelenlét érzékelés függvényében szabályozzák az elszívási keresztmetszetet, amit a VTZ, VCZ ventilátorok fordulatszámuk növelésével, illetve csökkentésével tudnak követni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!