Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 10. szám

Hozzászólások

Beszélgetés Török Balázzsal a WordSkills versenyről

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Chappon Miklós

Beszélgetés Török Balázzsal a WordSkills versenyről

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

WorldSkills versenyt rendeztek 2019. 08. 22-26. között az Oroszországi Föderációban, Tatárföld fővárosában, az 1005-ben alapított Kazan-ban. A versenyen a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában hazánkat képviselő Török Máté Balázs kiválósági érmet kapott.
 

A versenyről és a tapasztalatokról kérdeztem kiválóan szereplő versenyzőnket és a felkészítő szakértőket.

Első kérésem: mondj pár szót magadról!

TB: 21 éves vagyok, a Szily Kálmán Szakközépiskolában végeztem a tanulmányaimat, ott érettségiztem és a technikusi éveimet is ott töltöttem, épületgépész technikus lettem, ami a verseny egyik feltétele volt. Taksonyban lakom a családommal.

 

Beszélj arról, hogy mi volt a versenyen? Mi volt a fő feladat?

TB: Ez a WordSkills verseny volt, ahol összességében 63 ország, 57 szakmában versenyzett, a fűtésszerelésben 31 versenyző volt, ahol én 13. lettem. Magában a versenyben össze kellett rakni egy komplett fűtési rendszert két radiátorral és egy törülközőszárítós radiátorral, amit nekem kellett megterveznem és lehajtanom. Össze kellett raknom egy vízellátó berendezést egy mosdóval, egy WC-vel és egy zuhanyzóval, hideg-melegvíz és egy cirkulációs vezetékkel.

 

Mennyi időd volt erre?

TB: A verseny négynapos volt, de erre a feladatra nekem három napom volt. A negyedik nap egy sérült gyerekeket ellátó gyerekotthonnak készítettünk mosdókat és WC-ket. Ezeket a helyszínen készítettük el és onnan kivitték az építkezésre, ahol be is építették.

Ez már a versenyen kívüli feladat volt, a versenyeken használt anyagokból készítettük, hogy ne kelljen semmit sem kidobni.

 

A versenyt milyen feladatok, tevékenységek előzték meg? 
Mesélj a felkészülésről!

TB: A felkészülési idő hat hónap volt. Minden hétköznap be kellett mennem az iskolába, az első 3 - 4 hónap alatt komplett feladatokat még nem nagyon csináltam: csövet hajlítottam, forrasztottam, hogy később ezen ne kelljen gondolkodnom, lendületből el tudjam végezni.

Az utolsó hónapokban komplett feladatokat oldottam meg, az előző gyakorlások tapasztalatait felhasználva. Továbbá sikerült részt vennem egy oroszországi egyhetes felkészülésen, ahol néhány másik ország idei versenyzőjével szimulálhattunk le egy versenyt.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!