Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Szeptember végén rendezik az Épületgépész Tervezői Konferenciát, amelynek középpontjában a VÍZ áll. Ehhez kapcsolódunk ezzel a számunkkal.

Első cikkünk szerzői egy lakóház kiterjedt használati melegvíz alapvezetékének cseréjéhez kapcsolódó tervezési megfontolásokat mutatják be. A tervezést a horganyzott acélcsővel épült alapvezeték korróziós problémái indokolták. A szerzők bemutatják a DIN 1988 szerinti hozzákeverési eljárást és a cirkulációs felszállókban alkalmazott termosztatikus cirkulációs szelepek méretezését.

A REHVA Journalból átvett angol nyelvű cikk szerzői bemutatják a legionella kockázat és a HMV ellátás energiafelhasználása közötti kapcsolatot. Egy tipikus németországi családi ház példáján elvégzett elemzés azt mutatta, hogy a HMV energiaigénye 62%-kal csökkenthető, ha igény szerint fertőtlenítenek és a villamos fűtést hőszivattyúra cserélik.

Az országban sok olyan település van, amely nem rendelkezik szennyvíz elvezető hálózattal. A szerző bemutatja az egyedi szennyvízkezelő berendezések fajtáit és kialakítását, valamint az esővíz tárolásának berendezéseit. A gyűjtött csapadékvízzel nemcsak pénz takarítható meg, hanem jelentős mennyiségű ivóvíz is.

Következő cikkünk szerzője a WinWatt nyújtotta lehetőségek kihasználását elemzi. A WinWatt képes arra, hogy épületenergetikai modelleket olvasson, amelyek felhasználhatók az épületgépészeti tervezés során. Bemutatja a különböző modelltípusokat és szemlélteti egy családi ház és egy kis irodaépület feldolgozásának időigényét.

A tűzvédelmi rendszerek egyik legelterjedtebb változata a víz alapú oltási rendszer. Egyes nyomásfokozók képesek a szállított vízmennyiség pontos kijelzésére, ami a teszteléseknél irányadó számadat lehet. A tesztüzem során megbizonyosodhatunk az oltórendszer szivattyújának működőképességéről. Szerzőnk ezt a kérdést elemzi.

Következő cikkünk szerzője a RE.Source okos vízadagolót mutatja be, amely szűretlen vagy szűrt, hűtött vagy forró vizet is biztosítani tud. Kompakt méretének köszönhetően a konyhapult alatti egysége gyakorlatilag minden konyhai alsó szekrényben elfér

Bemutatjuk a LipuSmart okos zsírleválasztót, amely nemcsak a zsírleválasztás feladatát látja el, hanem integrált átemelőtérrel, szivattyúval, mintavételi hellyel is rendelkezik.

Beszámolunk arról, hogy a HAJDU folyamatosan végzi az ivó- és használati vízzel érintkező alkatrészekből esetleg kioldódó anyagok vizsgálatát és szem előtt tartja azok csökkentését.

A Honeywell Home evohome zónaszabályozási rendszer okostermosztátja számos új funkcióval rendelkezik, amellyel többek között már az ingatlanok hűtési rendszere is vezérelhető. Bemutatjuk a Resideo öt országban végzett felmérésének eredményeit, ami megmutatta, hogy az emberek zöme számára fontos a csapvíz jó minősége és íze.

Végezetül megismertetjük Olvasóinkat az egy- vagy többkazános rendszerek esetében a kazánok és a fűtési rendszerek szabályozására alkalmas korszerű berendezéssel.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal szociálhigiéniai berendezéseket mutatunk be.

Szakmai híreink között felhívjuk a figyelmet az Épületgépészeti Tervezői Konferenciára és a november utolsó hetére tervezett OMÉN 2021 rendezvénysorozatra. Megemlékezünk tervező kollégánkról, Gergely Tündéről.