Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Online célszámok

2021 7-8.

2021-09-03

Szeptember végén rendezik az Épületgépész Tervezői Konferenciát, amelynek középpontjában a VÍZ áll. Ehhez kapcsolódunk ezzel a számunkkal.

Első cikkünk szerzői egy lakóház kiterjedt használati melegvíz alapvezetékének cseréjéhez kapcsolódó tervezési megfontolásokat mutatják be. A tervezést a horganyzott acélcsővel épült alapvezeték korróziós problémái indokolták. A szerzők bemutatják a DIN 1988 szerinti hozzákeverési eljárást és a cirkulációs felszállókban alkalmazott termosztatikus cirkulációs szelepek méretezését.

részletek »

2021 6. szám

2021-07-01

Júniusi számunkat egy kimagasló tervezési munka bemutatásával kezdjük. A Lézer Kutatóközpont tervezése során a tervező gárdának összetett feladatot kellett megoldania, hiszen egyszerre kellett biztosítani a speciális technológiai és komfort követelményeket. A tervezők számítógépes szimulációt és többdimenziós BIM modelltervezési eljárást alkalmaztak. Ezt mutatja be a cikk.

Következő cikkünk a WELL Building Standard minősítési rendszert mutatja be, amely az épületben tartózkodó emberek egészségét és jóllétét helyezi a középpontba. A minősítési rendszer a nemzetközi tudományos és orvosi kutatásokon alapul, amelyek az épített környezet hatásait vizsgálják az emberek életminőségére, szellemi és testi jóllétére. A szerzők bemutatják a magyar munkacsoport eredményeit és céljait.

részletek »

2021 5.szám

2021-05-31

Májusi számunk első cikkének szerzői egy teljes lakóépület esetében összehasonlították a különböző hőhíd számítási módszerekkel kapott eredményeket. Összevetették a TNM rendelet szerinti egyszerűsített módszert, különböző hőhídkatalógusokat, továbbá részletes hőtechnikai, illetve kapcsolt hő- és nedvességtechnikai szimulációk segítségével meghatározott hőveszteségeket.

Második cikkünket a REHVA Journalból vettük át. Az angol nyelvű cikk szerzője az energiafelhasználás számításának hőszivattyú szabványokban foglalt módszerét mutatja be az egyszerűsített szezonális változattól a valós fogyasztást jobban megközelítő órai számítási módszerig.

részletek »

2021 4.szám

2021-04-30

Április számunk a fázisváltó anyagok alkalmazásának bemutatásával kezdődik. Szerzőink kifejtik, hogy a fázisváltó anyagok előtt ígéretes jövő áll, azonban tisztában kell lenni az alkalmazás korlátaival, és meg kell találni jó alkalmazási területeket. Bemutatják az alkalmazás korlátait, ami kijelöli a technológia felhasználhatóságának fókuszát. A REHVA Journal-ból átvett, angol nyelvű cikk szerzői az épületburokba beépített fázisváltó anyagokkal megvalósított hőtárolás növelés lehetőségét mutatják be, ami kihasználható a fűtési, a hűtési és a teljes energiafelhasználás csökkentésére. A cikkben kétféle klímakörnyezetben létesült épületek vizsgálatának eredményei olvashatók.

Március végén virtuális kiállítással került sor Debrecenben Az ipar napjai online konferenciára. A konferencián több épületgépész cég is bemutatta fejlesztési eredményeit és energiahatékony, korszerű berendezéseit. Ezek közül választottunk ki néhányat és mutatjuk be olvasóinknak. Így olvashatnak azokról a szempontokról, amiket a felületfűtési és -hűtési rendszerek kiválasztásakor és kialakításakor figyelembe kell venni. A szerző számos megoldási lehetőséget bemutat és ezek kombinációi igen nagy variációs lehetőséget jelentenek. A mai vírusveszélyes helyzetben különös jelentőséget kap egy másik előadás tartalma, amelyben a szerző a Rosenberg-csoport légfertőtlenítő termékekeit mutatja be, többek között a Wellisair levegő- és felülettisztító, fertőtlenítő berendezést és a Kleenfan technológiára épülő légtechnikai termékeket. A Testo előadója a cég kínálatában megtalálható high-end kategóriás klíma- és légtechnikai műszereket, köztük a testo 440 multifunkciós légtechnikai műszert, a testo 300 füstgázelemző műszert és a testo 883 hőkamerát mutatta be, amelyekkel olvasóinkat is megismerteti.

részletek »

2021 3. szám

2021-03-29

Márciusi számunkban elsőként a TripleA-reno kombinált minősítési rendszer alkalmazásának gyakorlati példáival ismerkedhetnek meg Olvasóink. A szerzők a cikk 2. részében bemutatják a TripleA-reno kombinált minősítési rendszer alkalmazását három társasházi lakás esetében, amikor a lakások energetikai, beltéri környezeti minőségi és a jóllét mutatóit vizsgálták. A vizsgált lakások esetében kiderült, hogy az épületgépészeti rendszer jellemzői kevés esélyt biztosítanak a lakóknak otthonaikban a jóllét elérésére és a jó beltéri környezeti minőség megteremtésére.

A következő cikk szerzői a kizárólag metánból és hidrogénből álló gázelegy kereskedelmi propánnal történő minőségjavításának lehetőségét vizsgálják, a hazai földgázellátó rendszeren érvényes gázminőségi előírásoknak való megfeleltetés megállapításra. A hidrogén a jövő egyik legígéretesebbnek tűnő energiahordozója, az energiatartalma azonban jelentősen elmarad a közszolgáltatásban alkalmazott földgázétól, amire megoldásként ígérkezik a hidrogén tartalmú földgáz kereskedelmi propánnal történő minőségjavítása.

részletek »