Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

IV. Épületgépész Tervezői Konferencia – „Biztonság és kényelem”

2019-05-31

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2019-ben már negyedik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni. Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

részletek »

Solar Decathlon Europe versenyen indul a Műegyetem csapata – Szentendrén rendezik meg a nemzetközi házépítő és innovációs versenyt

2019-05-31

Idén nyáron, Magyarországon először kerül megrendezésre az amerikai eredetű Solar Decathlon verseny, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

részletek »

Tarolt a digitalizáció az idei Siemens Press Award hazai döntőjében

2019-05-31

A Siemens regionális sajtóversenyének júniusi döntőjében Vass Enikő, az IT Business munkatársa képviselheti majd hazánkat.

részletek »

Energiamenedzsment konferencia 2019

2019-05-31

Sikeresen zárult az Energiamenedzsment Konferencia 2019. május 21-én, az Elektroinstallateur szaklap és az EMOSZ szervezésében. Tizenkét kiállító, közel százhúsz hallgató vett részt a rendezvényen. A konferencia célja az volt, hogy képet adjon a villamos és gépész szakma számára az energiamenedzsmentben rejlő üzleti lehetőségekről, az épületüzemeltetők számára pedig az ebben rejlő üzleti előnyökről.

részletek »

IX. Szolár Konferencia

2019-05-31

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara adott otthont a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség IX. Szolár Konferencia Szakmai és befektetői workshop rendezvényének, 2019. április 24-én. A konferencia célja a szakma és a befektetők találkozásának, sikeresebb együttműködésének, a beruházók döntése megkönnyítésének, a potenciális kivitelezőkkel való kapcsolatok építésének és új napelemes projektek létesülésének elősegítése.

részletek »

Fontosak-e a tervezőmérnökök?

2019-04-29

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

részletek »

Választott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara küldöttgyűlése

2019-04-29

Április 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara.

Kassai Ferenc BPMK-elnök és Nagy Gyula MMK-elnök rövid köszöntőit követően elsőként az Örökös Tag oklevelek és a Hollán Ernő-díjak átadására kerül sor.

részletek »

XXV. Épületgépészeti Szakmai Nap

2019-04-29

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk, és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy idén május 9-én immár 25-ik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

Növekedés és óvatos optimizmus

2019-04-29

Csaknem 50 ezren látogattak ki a 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak, így a szakmai látogatók még szélesebb körben tájékozódhattak az újdonságokról. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a részvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

 

(Hagyományosan a megnyitón adták át a CONSTRUMA és a HUNGAROTHERM Díjakat. A mellékelt pdf-ben röviden bemutatjuk a HUNGAROTHERM díjas termékeket.)

részletek »

Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk – 2019

2019-04-29

Megjelent a Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk kiadvány 2019-es száma.

részletek »

Építkezik? Felújít? Érdemes energiahatékonyságba fektetni

2019-04-29

Az új lakásépítések további ösztönzése, a vidék megtartó ereje érdekében hozott újabb kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, amelyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kiterjesztett lakáscélú állami támogatások révén várható vidéki lakásépítési, korszerűsítési élénkülésre is kihat az épületek energiahatékonyság-növelése érdekében hozott szabályozás. A szükség mellett azonban fontos és érdemes is az épületek energiahatékonyságába fektetni.

részletek »

IX. Szolár Konferencia

2019-03-29

Szakmai- és befektetői Workshop

Időpont: 2019. április 24.

Helyszín: Óbudai Egyetem

Jelentkezés: www.mnnsz.hu (Magyar Napelem Napkollektor Szövetség)

részletek »

7. DUNAGÁZ KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS

2019-03-29

Tisztelt Partnerünk! Kedves Barátunk!

2019. évben ismét megrendezésre kerül az immár hagyományos, gázipari szakemberek részére szervezett konferencia, amelynek

Időpontja: 2019. április 16-17.

Helyszíne: Thermal Hotel Visegrád ****

részletek »

Construma – Szakmai program (részletes)

2019-03-29

részletek »

XXV. Épületgépészeti Szakmai Nap

2019-03-29

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk, és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy 2019. május 09-én immár 25. alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

Felhívás az Országos Magyar Épületgépészet Napja 2019. évi rendezvényeire

2019-03-29

Az elmúlt évben első alkalommal került megrendezésre az Országos Magyar Épületgépész Napok, az OMÉN, amely céljában a szakterület országos megmutatkozásának fontos kezdése volt. Az OMÉN első éve sikeres és eredményes volt, köszönhetően valamennyi rendezőnek, szervezőnek és aktív közreműködőnek. Az első év tapasztalatai csak megerősítenek a cél helyességében és erőt adnak/adhatnak a folytatáshoz. Így ebben az évben, 2019. november 25-29. között is lesz OMÉN, amely céljaiban változatlanul, a szerzett tapasztalatok felhasználásával kerül megrendezésre.    

A cél eléréséhez persze minden érintettnek magának kell éreznie ezt az eseménysorozatot. Ennek érdekében az első és legfontosabb tennivaló, hogy az épületgépészek – legyenek azok szakmunkástanulók, mérnökök, kereskedők, kivitelezők – és éljenek az ország bármely szegletében, ezeket a napokat használják ki a társszakmákkal való érintkezésre, a civil szférával való kapcsolatra és egymás megismerésére és elismerésére. Az Országos Magyar Épületgépész Napokon tehát országosan kell rendezvényeket, akciókat kezdeményezni, azokat a helyi adottságok kihasználásával szervezni, és ezekben a civil szférával, más szakmával való kapcsolat, a figyelem-felkeltés legyen a középpontban.

részletek »

Interjú-javaslatok tanulságos életpályák bemutatására

2019-03-29

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy küldjék meg a rebaybt@yahoo.com címre azon kollégák nevét (név, e.cím, telefon), akiket tanulságos életpályájuk miatt interjúra javasolnak. Rébay Lajos fogja velük a kapcsolatot felvenni (telefonszáma: 06-20/931-6600). Interjúkat lapunkban rendszeresen közlünk, honlapunkon megtalálhatók.

Szerk.

részletek »

Rekordszámú kiállító az idei Pollack Expón

2019-03-29

Egy kicsit már a jövőben érezhette magát a 13. Pollack Expo látogatója, hiszen olyan műszaki megoldásokat, technológiákat és fejlesztéseket láthatott vagy próbálhatott ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE-MIK) által szervezett pécsi rendezvényen, amelyek már a holnap kérdéseire adják meg a választ. A február 28-án, illetve március 1-jén zajlott szakmai kiállításon és konferencián nemcsak a műszaki érdeklődésű egyetemi hallgatók állták körbe az elektromos BMW-ket, az egyedi kukásautót vagy oldották meg a „vizes” szabadulószoba feladványait, hanem a mérnök továbbképzésen résztvevő szakemberek és az új műszaki megoldásokra kíváncsi „civil” látogatók is.

A legnagyobb vidéki műszaki expó iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Idén több mint 100 előadás közül válogathatott a kar mintegy 1500 hallgatója, a mérnök továbbképzésre regisztrált 300 szakember és a több száz látogató. A kiállításon rekordszámú kiállító, több mint 120 cég mutatta be termékeit, újításait és szolgáltatásait. Volt olyan stand, ahol akár a virtuális valóságot megjelenítő szimulációs szoftvert is ki lehetett próbálni, több helyen pedig a működő ipari robotok szolgáltak látnivalóul. Idén nőtt az építő-építész, a villamosipari és az informatikai cégek részvétele a kiállításon.

részletek »

Jubileumi ünnepség

2019-03-29

A Magyar Mérnöki Kamara március 8-án jubileumi ünnepséget rendezett a fővárosi Duna Palota színháztermében abból az alkalomból, hogy 95 éve, 1924. március 8-án alakult meg az országos hatáskörű Budapesti Mérnöki Kamara, majd 80 éve, 1939 tavaszán kezdődött meg a kamara Szalay utca 4. szám alatti székházának építése és 30 éve, 1989. március 9-én alakult meg az egyesületi jogállású Mérnöki Kamara.

A rendezvényen jelen volt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár (Miniszterelnökség), Nagy Ádám főosztályvezető (ITM) és Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

részletek »

Könyvismertető

2019-03-29

Február 26-án a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék oktatótermében két szakkönyvet mutattak be, amelyek ugyan elsősorban az egyetemi oktatás támogatására készültek, de a gyakorló épületgépészek számára is sok hasznos ismeretet tartalmaznak. Szerkesztőségünk képviseletében részt vettem ezen a tájékoztatón és az ott elhangzottak, valamint a tiszteletpéldányok alapján a következőkben mutatom be a szakkönyveket.

részletek »

Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben

2019-03-29

A Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete és a Magyar Épületgépészek Szövetsége március 6-án rendezte meg a X. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferenciát és a hozzá csatlakozó kiállítást. A konferencián sok érdekes előadás hangzott el.

A megjelent nagyszámú érdeklődő többek között áttekintést kaphatott a megújuló energiák felhasználásának helyzetéről és a hazai napenergia trendekről, számos statisztikai adattal alátámasztva, a Magyar Energetikai és Környezetszabályozási Hivatal képviselőjének előadásában. A Testo Kft. termékmenedzsere azt mutatta be, hogy a hőkamerák segítségével miként lehet megállapítani a felszerelt szolár panelek hibáit. Az előadása alapján készült ismertetést a következőkben olvashatják.

részletek »

Könyvismertető – Épületvillamosság

2019-03-29

Az „Épületvillamosság” című szakkönyv már 8., átdolgozott kiadása is megjelent a közelmúltban. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma szűk másfél év alatt „elfogyasztotta” a közel ezerötszáz példányban megjelenő kiadványt.

Remélhetőleg a mostani, az új és az aktuális ismereteket is feldolgozó szakkönyv továbbra is hasznos információkat nyújt olvasóinak, az épületvillamos tervezőknek, kivitelezőknek, beruházóknak, az áramszolgáltatás területén dolgozó szakembereknek, valamint a villamos szakmát oktató szaktanároknak és az e területtel ismerkedő tanulóifjúságnak.

részletek »

Érték és Minőség Nagydíj – Újra célpontban a minőség a Kárpát-régióban

2019-03-29

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 39 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot, a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét a Kárpát-régió egész területén. A pályázat igen széles spektrumban kínál lehetőséget azon vállalkozások számára, akiknek fontos, hogy produktumát hazai és nemzetközi szinten is elismerjék. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy tradíciókra épülve képviseli a kimagasló minőséget, a határainkat átlépve – jelentette be az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa március 12-én, a Benczúr Házban tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón. A kiírók törekednek arra, hogy a vidéki városainkban, valamint a Kárpát-medencében legaktívabban működő vállalkozások egyaránt bekapcsolódjanak a pályázati rendszer munkájába. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított „minőség jelképét”– amelyre 2019. május 24-ig lehet pályázni –, a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át szeptember 10-én. Pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség.

Az Érték és Minőség Nagydíj emblémájával díszített, a Hollóházi Porcelángyár Kft. alkotógárdája által készített egyedi iparművészeti trófea

részletek »

Jubileumi HUNGAROTHERM 2019-ben!

2019-02-25

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2019-ben április 3-7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő és az idén már 10. alkalommal sorra kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még erőteljesebb szakmai részvétel várható látogatói oldalról.

részletek »

27. DUNAGÁZ Konferencia és Kiállítás

2019-02-25

 

Időpontja: 2019. április 16-17.  

Helyszíne: Thermal Hotel Visegrád **** 

 

Tisztelt Partnerünk! Kedves Barátunk!

2019. évben ismét megrendezésre kerül az immár 27 éve hagyományos, gázipari szakemberek részére szervezett konferencia.

részletek »

Tisztújítás az Épületgépészeti Tagozatban

2019-02-25

Az MMK Épületgépészeti Tagozata február 08-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A résztvevőket Gyurkovics Zoltán leköszönő elnök köszöntötte.

A leköszönő elnökség és a Szakértői Testület beszámolójának elfogadása után került sor az új elnökség és a Szakértői Testület megválasztására.

A titkos szavazással lezajlott választás eredménye (a mellékelt fotó a szűkebb körű elnökségről készült csoportkép, balról jobbra): Szlovák KrisztiánNagy BernátHámori SándorNémeth BalázsCservenyák ElizaGyurkovics ZoltánÁgoston IstvánKisapáti Szilárddr. Barna LajosKéry TamásOltvai Tamás.

                                                              Fotó: Pongrácz Lajos

 

A tagozati Szakértői Testület (5 fő): Bokor András (BPMK), dr. Goda Róbert (BPMK), Lenkovics László (Baranya megye), Lucz Attila (Somogy megye), Tuczai Attila (Veszprém megye).

A megválasztott tisztségviselőknek gratulálunk!

(Szerk.)

részletek »

Arnold Károly (1932-2019)

2019-02-25

A családtól kapott tájékoztatás szerint 86 éves korában elhunyt Arnold Károly, az épületgépészek doyenje, az első Macskásy-tanítványok egyike, épületgépész generációk mestere.

részletek »

Nagylucskay László József (1949-2019)

2019-02-25

Hosszantartó, súlyos betegség következtében életének 70. évében, 2019. január 13-án elhunyt Nagylucskay László József, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozatának alapító tagja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérnöki Kamara épületgépész szakcsoportjának elnöke. Betegsége hosszan tartott, halála mégis váratlanul ért bennünket.

részletek »

A Magyar Épületgépészet LXVII. évfolyamának (2018) összesített tartalomjegyzéke

2019-02-25

(Jelölés a cím után: lapszám/oldalszám)

részletek »

Új épületbe költözött az Aereco

2019-02-25

Az Aereco Légtechnika Kft. örömmel értesíti kedves partnereit, hogy az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása érdekében új, jobb levegőminőségű irodaépületbe költözött.

részletek »

Intelligens város – Intelligens társadalom Meghívó a XIII. Pollack Expóra

2019-02-25

Tizenharmadik alkalommal kaptunk meghívást a pécsi Pollack Expo Szakmai Kiállításra és Konferenciára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara szervezésében. 

A ma már hagyományosnak tekinthető szakmai börze egy időben és egy helyen ötvözi a különböző mérnök szakmai területek innovációs tudáskompetenciáit, a gyakorlatorientált felsőoktatás K+F+I eredményeit és a mérnökséget képviselő kamarai szervezetek érdekképviseleti fórumát – mérnöktovábbképzési programjait.

részletek »

Pollack Expo 2019 – Az égéstermék elvezetés hazai helyzete – III. Kéményes Szekció

2019-02-25

Előadások, 2019. február 28. 1300-1600

részletek »

POLLACK EXPO 2019

2018-12-19

Pollack Expo
Szakmai Kiállítás és Konferencia

Időpont: 2019. február 28 – március 1.

Helyszín: Expocenter Pécs (7632 Pécs, Megyeriút 72.)

részletek »

Tervből kivitelezés van. – HUNGAROTHERM

2018-12-19

10. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás

2019. április 3-7.

részletek »

Dunagáz Gázipari Konferencia és Kiállítás 2019

2018-12-19

Ha ÁPRILIS, akkor Gázipari Konferencia a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. szervezésében!

részletek »

HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

2019-02-05

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata elnökségének közleménye

Tisztelt Kollégák!

Korábbi híradásokból közismert, hogy Tagozatunk egy négyéves működési ciklus lezárásaképpen megtartandó tisztújító küldöttgyűlésre készül.

A küldöttgyűlés időpontja: 2019. február 8. (Regisztráció 9:30-tól)

részletek »

Szerkesztőségi jókívánság

2018-12-20

Minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy következő,
2019/1-2-es összevont számunk 2019. február 22-én jelenik meg.

részletek »

Szakirányú továbbképzések a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán

2018-12-19

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2018/2019 tanév tavaszi félévében az alábbi szakirányú továbbképzéseket indítja:

részletek »

REHVA BRUSSELS SUMMIT

2018-12-19

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2018. november 12-13. között tartotta a hagyományos őszi konferenciáját 

Okos épületek okos felhasználóknak – az új Épületenergetikai Irányelv bevezetése címmel. 

A konferencián előadást tartott Pau Garcia-Audi, az Európai Bizottság Energiahatékonysági Osztályának az EPBD bevezetéséért felelős munkatársa (képünkön). Előadásában részletesen beszélt az Épületenergetika Irányelv lényeges változásairól, így az okos épületek jellemzésére kidolgozás alatt lévő indikátorról (Smart Readiness Indicator), valamint a monitoring rendszernek, az épületgépészeti rendszerek felülvizsgálatának és az épületek automatikájának megnövekedett szerepéről.

A konferencián bemutattak néhány, az EU által szponzorált projektet, amelyekben a REHVA az egyik résztvevő partner.

részletek »