Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Új online cikkeket olvashat honlapunkon az online célszámok és cikkek / online cikkek címszóra kattintva!

2023-12-07

Hírt adunk arról, hogy Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékét 2023. szeptember 1-től dr. Cakó Balázs adjunktus vezeti. A cikkben a fiatal tanszékvezető beszél példaképekről, mentorálásról, szakmai kihívásokról és az épületégépész képzés jövőjéről.

Másik cikkünkben a VTS Hungary Kft. felteszi a kérdést: hűtő/fűtő termoventilátor fan-coil helyett? A cikkben megtalálják azokat az indokokat, hogy egy nagyobb létesítmény esetében miért igen a válasz?

részletek »

2023 szeptemberében elkészült a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári telephelyén egy napelempark

2023-11-14

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári telephelyén már 2021 során megkezdték a napelempark tervezését és előkészítését, majd elindult a megvalósítása.

A közel 270 millió forintos beruházás eredményeként a napelempark a legfiatalabb székesfehérvári épület tetején került kialakításra. Összesen mintegy 2700 napelem panelt telepítettek, amelyek összes teljesítménye eléri a 900 kW-ot. Éves szinten ez lehetővé teszi, hogy a teljes telephely villamos energiafogyasztásának közel 10%-át megújuló energiával fedezzék. A napelempark napi termelése szinte teljesen lefedi a telehelyen lévő mindkét épület alapfogyasztását.

részletek »

Műegyetemi Épületgépész Nap 2023

2023-11-14

A BME E épületében november 24én rendezik meg a Műegyetemi Épületgépész Napot, amelynek kiemelt témája: Digitalizáció az építőiparban.

Előadások hangzanak el a következő témákban:

  • BIM - célok, elvárások, lehetőségek
  • Az épületenergetikai követelmények változásai

Helyszín: BME E épület, Budapest XI. Egry József utca 1.

Szervezők:

Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A rendezvényt ezúttal is jelenléti formában rendezik meg. Lesz szakmai továbbképzés és Kiállítás!

További információk: www.talalkozzunk-muegyetem.hu

részletek »

Novemberben: Országos Magyar Épületgépészek Napok 2023

2023-11-14

Szakmai találkozók, szakmai és sportrendezvények, értékes programok országszerte

Az OMÉN 2023 egész novembert átölelő programja nyitott, az Ön cége is gazdagíthatja saját rendezvényével, ötletével – az OMÉN kezdeményezői ehhez kommunikációs támogatást adnak.

November 1-én a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola épületgépész tanműhelyében múzeumi sarok felavatásával megnyílt az Országos Magyar Épületgépészeti Napok rendezvénysorozata, amely december 1-ig tart.

A kezdeményezők és a programok létrejöttét segítők azt kérik az épületgépész kollégáktól – tanulóktól, mérnököktől, kereskedőktől, kivitelezőktől, gyártóktól –, hogy a novembert használják ki a szakmán belüli találkozások, szabadidős vagy sportprogramok, szakmai tapasztalatcserék, gyárlátogatások, tanfolyamok, szemináriumok és előadások szervezésére.

Idén is sor kerül a szakma kimagasló́ személyeinek és teljesítményeinek elismerésére: az OMÉN zárórendezvényén, az Épületgépész Bálon ezúttal is átadják a szakma legrangosabb díjait, valamint az Év Emberei díjakat. A bál időpontja december 1, helyszíne ezúttal a Budapest Marriott Hotel lesz.

Az OMÉN Alapítvány és az OMÉN irányító́ testülete hírlevelekkel, programajánló honlappal, közösségi médiás hirdetésekkel biztosítja a programok, találkozók hatékony kommunikációját a szakma felé. A programokról az információk feltölthetők a talalkozzunk.hu honlapra, a feltöltés után a szervezőket megkeresik a további kommunikációs támogatás egyeztetése céljából.

További információk: talalkozzunk.hu

részletek »

Az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változások történtek

2023-06-22

A változás jelentősen érinti a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást egyaránt. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztálya és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara tájékoztató ONLINE fórumot tart 2023. június 29én 13 és 15 óra között.

Részletek

részletek »

Új szempontok az épületgépészetben

2023-06-22

Épületgépészeti Szakmai Napot tartottak a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

Az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék szakkiállítással kísért konferenciáján 21 lég- és klímatechnikával, fűtéstechnikával, vízellátással, szabályozás- és méréstechnikával, valamint az épületgépészeti rendszerek automatizálásával foglalkozó vállalkozás mutatta be újdonságait.

részletek »

Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia volt a XVI. Pollack Expo fókuszában

2023-06-22

Miként használható az épületek belső és külső tereinek tervezéséhez a mesterséges intelligencia, hogyan fejlődtek az autóipari vezérlőrendszerek az ABS-től az önvezetés irányába, miként zöldíthetők az ipari épületek a talajszondás CO2-csökkentéssel? – a kérdésekre a mesterséges intelligencia és az energiatudatosság szem előtt tartásával adhatók válaszok. E két, napjainkat is átszövő, a jövő fejlődését meghatározó terület köré szerveződött a XVI. Pollack Expo, amelyet 2023. április 13-14-én rendezett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

részletek »