Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Merre tovább fatüzelés? – Az emissziós vitát a magyar kályhásoknak is le kell folytatniuk

2017-03-31

A szakmának mindent el kell követnie, hogy a fatüzeléssel kapcsolatos alaptalan tévhiteket eloszlassa – hangzott el a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) március 3-4-én rendezett szakmai konferenciáján, Budapesten. Az előadók szerint el kell érni, hogy a közvélemény a tűzifára ne közellenségként, hanem mint környezetbarát fűtést biztosító, megújuló energiaforrásra tekintsen.

Nem véletlen, hogy a tanácskozás első napját a szilárd-, ezen belül is a fatüzelés jövőjének szentelték az előadók. Amint dr. Dobi Bálint, a földművelésügyi tárca környezet-megőrzési főosztályvezetője kiemelte: az idei tél szmogos, nagy légszennyezettséggel terhelt – sokasodó – napjai ismét ráirányították a figyelmet a finom szemcseméretű porok (PM10, PM2,5) egészség- és környezetkárosító hatására. Ilyenkor élesebben vetődik fel a kérdés: mi legyen a fatüzeléssel a jövőben? Hiszen az adatok riasztóak: az egészségügy jelzései szerint nyolcból egy halálesetet a légszennyezés okoz, illetve a porártalomra visszavezethető összes megbetegedés költsége a GDP 19 százaléka.

 

További részletek lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.