Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Elhunyt Komlós Ferenc

2018-05-02

Elhunyt Komlós Ferenc okl. gépészmérnök, épületgépész kollégánk, aki lapunk rendszeres szerzője volt.

1988-ig a Kohászati Gyárépítő Vállalatnál volt szerkesztő, tervező, 1970-től tervezési csoportvezető. 1989-től épületgépész tervezőként, vezető tervezőként műszaki ellenőrként, szakértőként dolgozott.

2001-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Lakossági és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának, 2002-től pedig a Belügyminisztérium Településüzemeltetési Irodájának vezető főtanácsosa.

Első cikke lapunkban az 1997/12. számban jelent meg Épület – Energia – Élettér – Ember: hőszivattyús technika címmel. Ebben a cikkben és későbbi publikációiban is a környezetbarát és energiahatékony hőszivattyús technika alkalmazását szorgalmazta, mindig kiemelve a jó belső komfortfeltételek biztosítását. Több gyakorlati alkalmazásról számolt be az élet különböző területeiről: strandfürdő hőellátása, iskola fűtése, ivóvíz hőjének a hasznosítása, növényház fűtése, szállodaépület hőellátása. 

2015/4. számunkban adta közre azt a gondolatát, hogy a nemzeti hőszivattyúipar megteremtése a jövő egyik lehetősége. Ez a gondolata már sokkal korábban megjelent a „Heller László terv, egy munkahelyteremtő kezdeményezés” című országos viszonylatú programjavaslatában. 

Társszerzője volt a Heller László születésének centenáriumára 2009 nyarán megjelent Hőszivattyús Rendszerek című szakkönyvnek.

A szakmai rendezvényeken, ahol lapunk jelen volt, mindig odajött standunkhoz, elmondta terveit és kérte az éppen megtartott előadásának publikálási lehetőségét.

Kedves Feri, hiányozni fogsz. Nyugodj békében! 

Dr. Barna Lajos főszerkesztő

 

A teljes híranyag lapunk 2018/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.