Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Magyar Zoltán PhD - Baumann Mihály

Társasházak energia-hatékony felújítási lehetőségei (ECOLISH projekt)

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály

adjunktus, mb. tanszékvezető
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Az Európai Unióban az épületek energiaigényének kielégítésére 9500 PJ energiát használunk fel, ami a teljes energiafelhasználás 40–42%-át teszi ki. Az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében különböző uniós vállalások [1], irányelvek [2], hazai rendeletek [4], [5] és szabványok [6], [7] készültek. Különösen nehéz azonban a lakóépületek energiatakarékosságát népszerűsíteni olyan társadalmi rétegeknél, akik anyagi gondokkal küszködnek. Az épületeket a rossz minőségű hőszigetelés, az épületgépészeti rendszer elavultsága és a nem megfelelő belső légállapot jellemzi, amiből adódik a magas energiafogyasztás is.

Az ECOLISH (Energy Exploitation and Performance Contracting for Low Income and Social Housing) projekt [8], [9] az Európai Unió által finanszírozott, „Intelligens Európa” program támogatásával valósult meg. A projekt az Európai Unión belül különböző földrajzi fekvésű, de azonos szociális helyzetű, anyagilag szűkös körülmények között élők lakásainak energiacsökkentését támogatja.A program keretében bemutatásra kerültek a társasházak energiahatékony felújítási lehetőségei. Az ECOLISH projekt a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, Pécsvárad Város Önkormányzata, valamint a Zengő Lakásszövetkezet együttes közreműködésével valósult meg.

Az ECOLISH projekt négy – földrajzilag, klíma és felhasználói szokások szempontjából különböző – helyszínen került megvalósításra (1. ábra):
• Heerlen, Hollandia;
• Ogre, Lettország;
• Pieria, Görögország;
• Pécsvárad, Magyarország.

1. ábra. Az ECOLISH helyszínek

Az ECOLISH projekt zárójelentéséből a továbbiakban a hazai vizsgálatokat, a pécsváradi tapasztalatokat, a mérési és számítási eredményeket mutatjuk be.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!