Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Várföldi Róbert

Innováció a szabályozószelepek területén a Siemens-től

Várföldi Róbert

értékesítési mérnök
Siemens Zrt. Building Products üzletág

Amióta egyáltalán léteznek épületgépészeti rendszerek, azóta használ az emberiség különféle működési elvű, kivitelű, méretű és műszaki tartalmú beavatkozó elemeket azok szabályozására. A jelenleg is használt beavatkozó szériák is már több tíz éves előélettel, tapasztalattal rendelkeznek az alkalmazott technológia tekintetében, ezért joggal vetődhet fel a kérdés: mit lehet még ezeken fejleszteni? A kérdés megválaszolására kitűnő szemléltető példaként említhetők a Siemens vadonatúj, VVF.. és VXF.. típusú karimás szabályozószelepei, illetve az ezekkel párhuzamosan piacra bocsátott új, SAX.. típusú szelepmozgatói.

Az új szelepszériák a VVF/VXF43.. és VVF/VXF53.. típusú termékekből állnak, amelyek kiváltják az eddigi VVF/VXF41 és VVF52.. családokat. Mivel kiváltásról van szó, ezért nagyon fontos a régebbi termékekkel meglévő csere kompatibilitás. Ez jelen esetben maximálisan teljesül, hiszen az új szelepek akár a Siemens első generációs (1974-es!), nagy szelepszár-elmozdulású szelepmozgatóival is összeépíthetők és működtethetők. Tehát a szelep cseréjének szükségessége esetén a mozgató az új termékkel gond nélkül tovább használható. Maga a szelepválaszték harmonizálásra került, így most egy szűkített, könnyebben áttekinthető szortimentből választható ki az eddigieknél szélesebb körű igényeket is kiszolgáló műszaki megoldás.

Szelepekről lévén szó, a legfontosabb műszaki paraméter a kvs-érték (a szelep átbocsátó képessége). Itt a fejlesztés iránya egyértelmű: azonos méretű termékekkel összehasonlítva az új széria modelljeinek kvs-értéke nagyobb. Tehát azonos méretű szelep nagyobb térfogatáram szabályozását képes elvégezni, vagy megfordítva: ugyanazon térfogatáram szabályozására elegendő eggyel kisebb méretű szelep is. Ez a kivitelezőnek könnyebb munkavégzést, a vevőnek pedig olcsóbb terméket eredményezhet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!