Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

ACO Kereskedelmi Kft.

ACO SWM, azaz egy teljes rendszer a csapadékvíz kezelésére

ACO Kereskedelmi Kft.


Mára már minden, az építőiparban dolgozó szakmabeli, de a magánépítkezők számára is egyértelmű, hogy a csapadékvíz-kezelés kiemelkedő jelentőségű témakört tölt be. Szinte az összes gyártó kínál különböző termékeket, termékcsoportokat, ám az ACO egy teljes rendszert nyújt a probléma megoldására.

A nagy intenzitású esőzések hatalmas kihívást jelentenek az építészek, várostervezők, építtetők és kivitelezők számára. A korábban létesített csatornarendszerek sokszor nem képesek megbirkózni a hatalmas csapadékmennyiséggel. Ugyanakkor a víz elengedhetetlen része az életnek, értékes a növény-, az állatvilág és az emberek számára is. A városokban ugyanakkor a burkolt felületek növekvő nagysága miatt a víz nem képes elszivárogni, illetve megterheli a csatornahálózatot.

Az ACO csapadékvíz-kezelési rendszere

Három betű, amit érdemes megjegyezni: SWM (Surface Water Management), azaz felszíni csapadékvíz-kezelés. Így nevezi összefoglalva az ACO azt a rendszert, amelyben négy részre osztja a vízkezelés folyamatát: összegyűjtés – tisztítás – tartás – visszaengedés. A kezelésre váró csapadék sok esetben hirtelen és nagy mennyiségben érkezik. Az ACO rendszerláncának első eleme a víz összegyűjtése és elvezetése, amely védelmet biztosít az emberek, épületek és utak számára. Az összegyűjtött, szennyezett vizet a rendszerlánc következő lépéseként megtisztítja az ACO, így az már megfelel a szabályozásoknak, előírásoknak, mielőtt a földbe szikkasztják, vagy a csatornahálózatba engedik. A harmadik lépésként tározóeszközök, -tartályok biztosítják azt, hogy a víz a csatornahálózat vagy a talaj felvevőképességének megfelelően kerüljön vissza. Az utolsó lépés a visszajuttatás, amely során szabályozottan vezetik ki az esővizet. Erre a célra áramlás-szabályozó rendszert, valamint szennyvízátemelő berendezéseket kínál az ACO.

 

Olajleválasztó, a hagyományos módszer

Ismert tény, hogy bármilyen ásványi eredetű olajjal vagy zsírral szennyezett csapadékot olajleválasztó előkezelő berendezésen kell keresztülvezetni. Az ACO olajleválasztóiban a leválasztás fizikai fajsúlykülönbség alkalmazásával történik. A vízben található, a víznél nehezebb fajsúlyú összetevők a tartály ülepítő részében lemerülnek, míg a könnyebb fajsúlyú, főleg ásványi eredetű összetevők felúsznak. A tisztított vizet a tartály közepéről vezetik ki.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!