Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2024

Január-februári számunkat egy új megoldást bemutató cikkel kezdjük, amelynek szerzői kutatásuk során azt vizsgálták, hogy energetikailag hatékonyabb-e szondák helyett hideg vízforrásként és hőnyelőként kutakat alkalmazni. A cikk célja a kétkutas passzív hűtőrendszer direkt és indirekt változatának, azok működésének, valamint előnyeinek bemutatása.

 

A következő cikk szerzői annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatják be, amelyet annak kimutatására végeztek, hogy különböző arányú hidrogén bekeverésével a földgáz elosztóhálózatba milyen eltérések adódnak az áramlási sebességek és nyomásváltozások tekintetében.

Folytatjuk azt a cikksorozatot, amelynek szerzője a beszabályozó szelepek mérési pontosságával foglalkozik. Ebben a részben a szerző az átfolyási tényező meghatározását mutatja be a DIN IEC 534 szabvány alapján.

 

Szerzőink foglalkoznak az F-gáz rendelet módosításával. Megállapítják, hogy nincs egyetlen, mindenre alkalmas hűtőközeg-megoldás, hanem az alkalmazásokhoz szabott hűtőközegek sokszínűségére van szükség, beleértve a fluorozott és nem-fluorozott hűtőközegeket egyaránt. A szerzők az APPLIA Magyarország és a Magyar Hőszivattyú Szövetség nevében objektív és pontos képet igyekeznek felrajzolni és támpontokat nyújtani.

 

A fatüzelés a légkör védelme érdekében előtérbe került, Szerzőnk a fatüzelés gazdasági és környezetvédelmi kérdéseit tekinti át. Foglalkozik a tűzifa vásárlásával, a fatüzeléses háztartási kazánok hatásfokával, a fatüzeléskor a levegőbe kerülő égéstermékekkel és információkat ad a hazai erdőállományról.

 

A REHVA Journalból átvett angol nyelvű cikkünkben a VOC gázérzékelő rendszer kifejlesztésével kapcsolatos kutatások eredményeit mutatjuk be. A szerzők összehasonlítják a lineáris regressziót vektor regresszióval, a mesterséges neutrális hálózatokkal és a véletlenszerű erdőmodellekkel, hogy előre megbecsüljék az észlelt intenzitást hat különböző bevásárlóközpont esetén.

 

Hírt adunk a 42. CONSTRUMA kiállításról, valamint szerzóink bemutatják az Airtronics SEM légkezető berendezéseit, a BIOKOPRI megoldásait a villanybojlerek vízkőtelenítésére, továbbá a VETTÓ Kft. növényi alapú etilén- és propilén-glikol termékeit és a Helios tűzvédelmi hő- és füstelszívó ventilátorait.

Az Épületgépészeti Múzeumból ezúttal egy riporter jelentkezik, akit a múzeum igazgatója vezet végig a gyűjteményen.

 Ebben a számunkban közreadjuk a 2023. év összesített tartalomjegyzékét.