Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Parsch Ádám

Légtechnikai méretező program - II. rész

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

Cikksorozatunk első részében (Magyar Épületgépészet, LXII. évfolyam, 2013/12., Légtechnikai méretező program I.) a Schako-Luft légtechnikai méretező szoftver általános felépítését, a program által nyújtott lehetőségeket mutattam be. Konkrét méretezési példán keresztül ismertettem a széles körben ismert és alkalmazott DQJA-SR mennyezeti örvénybefúvó kiválasztásának menetét, értelmeztem a kapott eredmények fizikai tartalmát, illetve bemutattam az egyes mér(etez)ési eredményekhez kapcsolódó követelményrendszereket.

A cikksorozat folytatásában az előző cikk tematikája alapján nagy terek szellőztetésére, fűtésére-hűtésére kifejlesztett vetőfúvóka kiválasztásával, illetve a méretező szoftver által nyújtott kiegészítő funkciókkal fogunk megismerkedni.

Nagyterű helyiségeknél a hatékony szellőztetés biztosítása érdekében a kívánt vetőtávolság elérheti akár a 30 – 40 métert is. Ekkora távolságok nagy impulzussal bevezetett primer levegővel, azaz a befúvási síkban igen nagy kilépési sebességgel biztosíthatók, aminek az energetikai és a komfort követelmények szabnak felső határt. Ilyen esetekben jellemzően sugaras légvezetési rendszert alkalmazunk, ahol erre a célra kialakított befúvóelemekkel, úgynevezett vetőfúvókákkal (WDA) biztosítható a hatásos szellőztetés az energetikai és komfort követelmények biztosítása mellett.

Sugaras légvezetési rendszer alkalmazása esetén a szellőző levegő jellemzően pontszerűen, nagy impulzussal lép ki a befúvóelemből, tengelyszimmetrikus szabad körsugár formájában. A kívánt, nagy vetőtávolságok elérése érdekében akár 8– 9 m/s átlagos légsebesség is kialakulhat a kifúvási síkban. A vetőfúvóka egy speciálisan kialakított befúvószerkezet – logaritmikus palástfelülettel –, aminek köszönhetően a nagy kilépési sebességek mellett is teljesíteni tudjuk az akusztikai és hidraulikai követelményeket (előző cikkem alapján: LWA,max = 35 – 40 dB(A), pmax = 50 Pa).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!