Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Nagy Zoltán

A cserépkályha, mint modern lakóházak korszerű fűtési megoldása

Nagy Zoltán

okleveles mérnök, kályhás

A cserépkályha szinte mindenkiben szép emlékeket idéz, de sokan úgy gondolják, hogy eljárt felette az idő. Hogyan is vehetné fel a versenyt a mai kifinomult fűtési rendszerekkel, hogyan is lenne illeszthető a mai emberek magas szintű elvárásaihoz?

Mérnökből lett kályhásként kezdetektől fogva érdekelnek az új, nálunk még járatlan utak. Amikor óriási váltással belevágtam ebbe a szakmába, fő célkitűzésem olyan tervezési és építési módszerek megismerése volt, amiknek köszönhetően a kályha a jelen és a jövő elvárásait is túlteljesítheti.

Miután a kötelező szakmai gyakorlatot és képzettséget Magyarországon megszereztem, külföldre vettem az irányt. Több ország kályhás kultúráját megismerve felismertem, hogy a világon a legmagasabb szinten az egymáshoz igen hasonló osztrák, svájci, dél-német és észak-olasz – elsősorban az alpesi – vidéken áll. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy ezeken a területeken a kályhás szakma talán a legelismertebb, és a mai napig töretlenül népszerű a cserépkályha.

Az Alpokban nehéz új házat cserép- vagy vakolt kályha nélkül elképzelni, legyen az akár passzív, akár aktív, vagy bármilyen egyéb korszerű tervezési filozófia mentén megálmodott. A gyártók és a szakmai szövetségek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az ott épült cserépkályhák ugyanolyan kifinomult rendszerek,mint bármelyikmásik korszerű társuk. A fenti országokban a kályha korszerű mivolta az építőipari tervező szakmák számára is magától értetődő.

Nézzük, hogy melyek azok a nálunk még nem igazán ismert tervezési, építés technológiai és dizájn elemek, amelyekkel a cserépkályha a legkorszerűbb házakba, és a jövőbe tekintő megrendelő elvárásaihoz igazítható!
• A kályha megfelelő működésének biztosítása a tervezéssel kezdődik. A korszerű házak érzékeny energiamérlegébe való illesztéshez elengedhetetlen a körültekintő teljesítményméretezés. Ahelyesműködés és aminél nagyobb hatásfok biztosításához pedig pontos hő- és áramlástechnikai méretezés szükséges. Ezeket egyébként a különböző jogszabályok és szabványok is előírják (MSZ EN 15544 ésMSZ EN13384 szabványsorozat). Mint minden tervezőmunka, a kályhák tervezése és méretezése is összetett feladat, a gyakorlatban szoftveres támogatás nélkül elképzelhetetlen.Améretezés során elsősorban az Osztrák Cserépkályha Szövetségméretező programja használható, amely a legszélesebb körben használt és legsokoldalúbb ilyen eszköz. Segítségével nemcsak a kályha, hanem a teljes égési levegőellátás – kályha – kémény rendszer optimalizálható, és a fenti két szabvány szerinti tanúsítványok is kinyomtathatóak a hatósági eljárásokhoz.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!