Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Chappon Miklós

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – A logarléc

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

Sokan emlékeznek még rá, hogy a ’70-es évek közepéig a Műegyetemen a logarléccel való számítás volt kötelező, sőt még a négy alapműveletes számológépek használatát is tiltották a zárthelyiken.

Persze ma már ez is történelem!

Véleményem szerint a logarléc számítás elvitathatatlan előnye, hogy az embernek fejben is számolni kellett mellette, mivel a nagyságrendet a léc nem mondta meg. Meggyőződésem szerint ez járult hozzá ahhoz, hogy a „régiek” sokkal jobban érezték a várható eredményt, illetve sokkal jobban saccoltak egy-egy konkrét feladat kapcsán. Náluk biztosan nem fordult elő, hogy egy zárthelyi feladat során meghatározandó fűtési visszatérő hőmérséklet eredményeként adódó 6342 °C-os értéket kétszer aláhúzzanak, mint jó eredményt.

A gyakorló gépészmérnökök szivarzsebében mindig ott volt a 125-ösnek nevezett kisléc, amellyel gyorsan meg tudták mondani a várható eredményt. Természetesen a 250-es volt az általános.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!