Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Szép István

Passzív hűtés – hűtés csaknem költségmentesen

Szép István

okl. gépészmérnök

Amikor az épületek nyári hűtésére gondolunk, szinte mindig a légkondicionáló berendezések jutnak az eszünkbe. Rossz beidegződés, mondhatnám, hiszen – hőleadótól függően – ennél jelentősen kisebb üzemeltetési energiaköltséggel valósíthatunk meg, esetenként magasabb komfortot, mint a hagyományos klímaberendezésekkel.

Ehhez hőforrásként használhatjuk a talajhőt, a talajvíz hőjét, illetve ezek „hidegét”. Ilyen szempontból igazán kiváló éghajlaton helyezkedünk el, hiszen hazánk talajhőmérséklete az időjárás kiegyenlítődés alatti (6 – 8 m) mélységben 12 °C körül ingadozik. Ez az ország átlaghőmérséklete és ez jelentősen alacsonyabb, mint az igényelt helyiséghőmérséklet.

Nagyobb épületek légkondicionálása hagyományosan levegő- vagy vizes kondenzátoros folyadékhűtők segítségével történik, amikor a keringetett hideg víz fan-coil készülékeken, légkezelők hőcserélőin, vagy éppen felülethűtési csöveken keresztül adja át a hidegenergiát az épületnek.

„A” energiaosztályúak azok a léghűtéses folyadékhűtők, amelyek energiahatékonysági mutatója, az EER érték nagyobb 3,2-nél. Ez ritkaságszámba megy, nem beszélve a szezonális mutatóról, amely még ennél is alacsonyabb értéket mutat. Levegő/levegő berendezéseknél, az ún. VRF, VRV, DVM, vagy MDV rendszereknél ezek az értékek nagyobbak, viszont a beruházási költségük is igen magas. Ezért ilyen megoldás csak ott gazdaságos, ahol a fűtést is ezzel a rendszerrel fogjuk megoldani.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!